Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 maart 2008

Vragen van de leden Tang en Vos (beiden PvdA) aan de minister van Financiën

over het bijna-faillissement van een groot hedgefund


1. Kent u de berichten "Carlyle wankelt op Damrak" en "Damrak haalde risico's bewust binnen"?{1}


2. Kent u de opmerking van Willem Middelkoop "De voorwaarden waren hier lekker soepel in Amsterdam" als antwoord op de vraag waarom het investeringsfonds Carlyle Capital Corporation vorige zomer in Amsterdam naar de beurs ging?{2}


3. Heeft Euronext een actieve rol gespeeld bij de beursgang van dit investeringsfonds op het gebied van soliditeit van de beleggingen?


4. Is het waar dat CCC geen vergunning van de AFM nodig had, omdat de AFM de toezichthouder op Guernsey waar CCC zijn hoofdzetel erkent?


5. Wat zijn de verschillen in vergunningseisen tussen de AFM en de toezichthouder op Guernsey?


6. Welke rol heeft de AFM nog gespeeld bij de beursgang van dit investeringsfonds?


7. Deelt u de mening dat een hefboomconstructie waarbij belegd wordt met geleend geld met een waarde van maar liefst 32 keer het eigen vermogen, zeer riskant is?


8. Is het waar dat er geen regels zijn over de mate waarin hedgefunds via schuldfinanciering aan vermogen kunnen komen, omdat de Europese Capital Requirements Directive niet voor beleggingsinstellingen geldt?


9. Deelt u de mening dat een faillissement van dit hedgefund systeemrisico's in zich bergt, gegeven het feit dat elf financiële instellingen samen ongeveer 20 miljard dollar aan dit hedgefund hebben uitgeleend? Wilt u uw antwoord toelichten?


10. Welk deel van het vreemd vermogen van dit fonds is door Nederlandse financiële instellingen gefinancierd?


11. Kunt u zich voorstellen dat het verstandig is om fondsen met een zeer grote mate van onderkapitalisatie ('thin capitalisation') te onderwerpen aan een vorm van prudentieel toezicht van De Nederlandsche Bank? Wilt u uw antwoord toelichten?


12. In hoeverre draagt aftrekbaarheid van rente op leningen bij aan het gebruik van hefboomconstructies? Gelden hier regels voor op het gebied van onderkapitalisatie?


13. Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het Algemeen Overleg over de kredietcrisis?

{1} Financieel Dagblad, resp. 7 en 8 maart 2008.
{1} http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/2008/weken_2008/10/0307_0920_handel_carlyle_ams_stilgelegd.xml

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Financieel Dagblad, resp. 7 en 8 maart 2008.
{2} http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/2008/weken_2008/10/0307_0920_handel_carlyle_ams_stilgelegd.xml