Socialistische Partij Rotterdam

Goed nieuws over Nieuw Crooswijk

In Nieuw Crooswijk hebben bewoners vandaag gemerkt dat vasthoudendheid en strijd soms beloond wordt. De Raad van State heeft vandaag in een uitspraak de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC) gelijk gegeven. Een deel van de bouwplannen moet daarom worden aangepast. Een mooie overwinning voor bewoners.

De Raad van State heeft in de uitspraak duidelijk gemaakt dat er geen flats mogen worden gebouwd te dicht bij de Algemene en de Rooms-katholieke begraafplaatsen. Die flats dreigen de rust en ingetogenheid van de begraafplaatsen te verstoren. De Raad van State heeft verder uitgesproken dat onderzocht moet worden of een oud woningcomplex op de Rusthoflaan cultuurhistorische waarde heeft. Tenslotte heeft de rechter geëist dat er een nieuw onderzoek komt naar de luchtkwaliteit en het verkeerslawaai in het plan voor grootschalige herstructurering.

Bewoners van Nieuw Crooswijk voeren al jaren, met steun van de SP Rotterdam, actie tegen de grootschalige sloop en herstructurering van hun wijk. Veel Crooswijkers zijn van mening dat hun huizen nog prima zijn en niet gesloopt hoeven te worden. De SP is van mening dat de bewoners niet moeten wijken voor de rijken. De plannen met Nieuw Crooswijk, dat al voor een groot deel gesloopt is, voorziet vooral in dure woningen die de huidige bewoners niet kunnen betalen. Zo wordt Crooswijk van een mooie volkswijk een wijk voor rijke lui die het wel leuk lijkt om bij het bos te wonen. Steeds meer mensen in de stad verzetten zich tegen de plannen om 22.000 betaalbare woningen te slopen tot 2020.