Gemeente 's-Hertogenbosch

Bossche sportvisie basis voor een goed sportklimaat 's-Hertogenbosch wil de sportieve kracht van de stad versterken. Sport is leuk om te doen, gezond en het is belangrijk als 'bindende factor' tussen mensen. Centraal staat de sportvisie die in april 2008 in de gemeenteraad wordt behandeld. De sportvisie is gebouwd op drie fundamenten: een gebundeld en wijkgericht sportaanbod, het sportief inrichten van ruimte en de waarde van topsport voor onze gemeente.

Een gebundeld en wijkgericht sportaanbod
Een voorbeeld van een gebundeld en wijkgericht sportaanbod is de samenwerking tussen scholen en sportverenigingen. Zo wordt deskundigheid gebundeld en de accommodaties beter benut. Door het bundelen juist in en rondom de wijk te doen, breng je sport en bewegen dicht bij de mensen.

Het sportief inrichten van ruimte
De gemeente telt al veel sportaccommodaties en ook in de openbare ruimte is gelegenheid tot sport en bewegen. Hoe kunnen we dit beter organiseren om de inwoners een beter aanbod te geven? Voldoen onze sportparken en zalen/hallen? Moet er bijvoorbeeld niet meer worden samengewerkt door clubs die op één sportpark zitten? En met het onderwijs? We zetten in op het zodanig inrichten van accommodaties dat de samenwerking tussen organisaties wordt gestimuleerd en waardoor meer mensen vaker gaan bewegen.

De waarde van topsport voor onze gemeente
's-Hertogenbosch is trots op haar topsporters. Die versterken het sportklimaat, promoten de stad en inspireren de breedtesport. Hoe kunnen we de maatschappelijke waarde van topsport het beste benutten? Hoe gaan we om met onze talenten?

Samenhangende ontwikkelrichting
Met de sportvisie wordt een ontwikkelrichting voor het sportbeleid voor de komende jaren vastgesteld. Het doel van de sportvisie is om een samenhangende ontwikkelrichting te formuleren waar partijen in de stad een houvast aan hebben. De sportvisie is opgesteld op basis van overleg met een groep experts en stakeholders uit de sport, het onderwijs, welzijn, gezondheid en bedrijfsleven, maar ook met medewerkers van verschillende afdelingen binnen de gemeente. Daarnaast zijn twee bijeenkomsten georganiseerd met verschillende organisaties in de wijken. Nadat deze sportvisie is vastgesteld, wordt de ontwikkelrichting uitgewerkt in programma's, plannen, beleidsnotities, projecten, enz. Naast de plannen van de gemeente worden ook het onderwijs, het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en de sport- en welzijnorganisaties uitgenodigd om concrete acties te formuleren die mede inhoud geven aan de ontwikkelrichting zoals in deze sportvisie wordt verwoord.

Een sportvisie geeft een richting aan. Het geeft geen direct antwoord op vragen zoals: Hoeveel sportaccommodaties zijn er nodig en waar? Welk deel van de accommodatiekosten kunnen verenigingen zelf opbrengen? Hoe stimuleer je het sporten onder specifieke achterstandsgroepen? Dit type vragen wordt daar waar nodig op basis van de visie later en naar behoefte uitgewerkt in deelnotities. Samenvattend: de sportvisie beschrijft hoe de gemeente kijkt naar de (ontwikkeling van de) sport in de stad en haar eigen rol en bijdrage. Deze visie dient eveneens als oproep aan een ieder, een bijdrage te leveren aan de realisatie ervan.

Discussie
Discussieer mee met wethouder Rodney Weterings op onze website over de volgende drie stellingen:
- Stel dat scholen en sportverenigingen intensiever gaan samenwerken. Wat moet dat volgens u opleveren?
- Wat mag op het ideale sportcomplex van de toekomst niet ontbreken?
- Wat zou u doen om de topsport in onze stad te versterken?