Gemeente Medemblik

Gemeenteraden Andijk, Medemblik en Wervershoof

vergaderen samen over fusiebesluit

De gemeenteraden van Andijk, Medemblik en Wervershoof spreken zich op 20 maart a.s., in een gezamenlijke vergadering, uit over het voorstel voor een vrijwillige herindeling. Daarmee wordt een formele en wettelijk voorgeschreven start gemaakt met het fusieproces. Al eerder ondertekenden de raden een intentieverklaring.

De gezamenlijke fusieraad wordt gehouden in MFC de Muiter, Admiraliteitsweg 2 in Medemblik en begint om 20.00 uur.

De fractievoorzitters van de gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik hebben ter voorbereiding de uitgangspunten voor de nieuwe gemeente vastgesteld. Daarbij is geconstateerd dat de dorpen binnen de nieuwe gemeente goed bij elkaar passen. Voor de nieuwe gemeente is het behoud van de kwaliteit van de dorpskernen een belangrijk uitgangspunt. Het gaat daarbij om de sociale structuur, maar ook om het behoud van het groene en landelijke karakter van het buitengebied. Met het vrijwillig samengaan van de gemeenten ontstaat een gemeente van ruim 40.000 inwoners. De verwachting is dat de nieuwe gemeente beter in staat is de dienstverlening aan de inwoners en de ontwikkelingen in de regio op te pakken.

Eerste Arhi-besluit
In de vergadering van de drie gemeenteraden wordt een eerste besluit genomen op grond van de Wet Algemene regels herinrichting (Arhi). In dit besluit is het ontwerp van de nieuwe gemeente beschreven. Afgesproken is in meerdere informatieavonden en met een fusiekrant de inwoners te informeren over de achtergronden van de voorgenomen fusie.