Provincie Utrecht

In discussie over een nieuwe toekomst

13-3-2008 -

Met omwonenden in gesprek over Fort bij Maarsseveen

Op donderdag 20 maart wordt in restaurant de Colonie in Maarssen een avond gehouden met omwonenden van het Fort bij Maarsseveen, 'Het Werk'. Doel is om samen met de provincie Utrecht, die de eigenaar is van het Fort, te praten over een nieuwe bestemming. Aanleiding is dat scoutinggroep Willy Hems het Fort heeft verlaten, waardoor het mogelijk is opnieuw te kijken wat een aantrekkelijke functie kan zijn voor het Fort. De provincie wil dit culturele erfgoed op een goede manier behouden en beleefbaar maken voor mensen.

Dus de vraag zal centraal staan wat dit betekent en welke aanvullende ideeën er leven bij omwonenden. De provincie zal een toelichting geven en iets over de geschiedenis vertellen en wethouder Verkroost van Maarssen zal een welkomstwoord spreken. Om 19.30 uur staat de koffie klaar en de avond duurt tot 22.00 uur. Aanmelden zo mogelijk, via Jennie.Houben@provincie-utrecht.nl

Achtergrond van Fort `Het Werk'
Dit kleine fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit was een uniek Hollands verdedigingsstelsel van het IJsselmeer tot aan de Biesbosch, om het westen van het land tegen invallers te kunnen verdedigen. Dit gebeurde door grote stukken land onder water te zetten. De forten rond Utrecht zijn 3 keer in stelling gebracht: in 1870 tijdens de Frans-Duitse oorlog en in de mobilisatieperioden 1914-1918 en 1939-1940. Na de Tweede Wereldoorlog kregen de forten geleidelijk een andere bestemming. Zo was het Werk tot voor kort in gebruik bij Scoutinggroep Willy Hems uit Maarssen. Na het vertrek van de groep is er nu gelegenheid te bezien welke functies er mogelijk en wenselijk zijn in en om het Fort.

Bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie als geheel zijn vele partijen betrokken, vele ministeries, provincies en gemeenten. Al deze partijen willen werken aan het restaureren en beleefbaar maken van de forten en hun omgeving onder het motto: behoud door ontwikkeling. Op 11 februari 2008 sloten deze partijen hiervoor het `Pact van Rijnauwen' af, waarin 150 projecten zijn opgenomen voor behoud en ontwikkeling van de forten van de Waterlinie.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-2583539