Gemeente Den Haag

Wereld Stop Tuberculose Dag 2008 in Den Haag

Tuberculose is naast aids en malaria de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Ook in Nederland is tuberculose anno 2008 nog niet weg, hoewel het aantal patiënten nog nooit zo laag is geweest. Op donderdag 20 maart in de week van Wereld Stop Tuberculose Dag- informeren medewerkers van de GGD Den Haag en KNCV Tuberculosefonds inwoners over deze besmettelijke ziekte. In het Atrium van het stadhuis is er van 9.00 tot 17.00 uur een informatiestand aanwezig.

De gezamenlijke Nederlandse tuberculosebestrijding werkt er hard aan om de kennis van deze ziekte voortdurend op een hoog peil te houden. Want tuberculose mag dan in ons land onder controle zijn, actieve dijkbewaking blijft bij deze besmettelijke ziekte van levensbelang. De moderne tuberculose plaatst ons bovendien voor nieuwe uitdagingen. Wereldwijd blijft het aantal patiënten veel te hoog en neemt medicijnresistentie toe.

In de regio Haaglanden fluctueert het aantal personen bij wie tuberculose wordt vastgesteld al sinds 1970 tussen de 100 en 150 patiënten per jaar. In 2006 werd bij 106 personen tuberculose vastgesteld; in 2005 bedroeg dit aantal 134. In 2007 werden 122 personen gemeld bij de GGD Den Haag bij wie tuberculose was vastgesteld. Daarvan werden 109 patiënten begeleid en/of behandeld door de GGD.

Naast behandeling en begeleiding heeft de afdeling tuberculosebestrijding een belangrijke taak in het actief opsporen van tuberculose bij risicogroepen. In Den Haag worden risicogroepen regelmatig gescreend.. Hiertoe huurt de GGD regelmatig een digitale mobiele röntgenbus (MRU). Vanaf april 2008 krijgt de GGD Den Haag de beschikking over haar eigen digitale mobiele röntgenbus.

Onderzoek
Ook personen die contact hebben gehad met patiënten met tuberculose, worden als een risicogroep voor tuberculose aangemerkt. Door middel van bron- en contactonderzoek hoopt men actieve tuberculose en recente infecties zo vroeg mogelijk op te sporen en daardoor verdere verspreiding te voorkomen. In 2006 werd zo bij 5 personen tuberculose vastgesteld (2005: 4). Het aantal via contactonderzoek gevonden besmettingen bedroeg in 2006 87 patiënten (2005: 63). Ervan uitgaande dat ongeveer 10% van deze patiënten anders in de komende jaren tuberculose had ontwikkeld, betekent dit dat door screening van contacten en het geven van preventieve behandelingen aan besmette patiënten 8-9 gevallen van actieve tuberculose in de toekomst konden worden voorkomen.

Meer informatie over tuberculose is te vinden op www.tuberculose.nl