Huizinga en G4 gaan voor taxi kwaliteit

Donderdag 20 maart tekenen staatssecretaris Huizinga van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de wethouders Verkeer van de G4 een convenant ter verbetering van de kwaliteit van de straattaxí's. In het zogenaamde Taxi convenant staan doelen en concrete maatregelen en projecten om tot die doelen te komen. Het convenant heeft een duur van 2 jaar en zal om het jaar geëvalueerd worden. Huizinga heeft hiervoor 2 miljoen Euro uitgetrokken in de vorm van cofinanciering van projecten. De resultaten van de verschillende projecten worden gebruikt in de taxi visie.

Het straat taxivervoer heeft een slecht imago vanwege vaak te kort schietende kwaliteit. Er is een onbalans tussen vraag en aanbod waardoor er spanningen kunnen ontstaan die de openbare orde en veiligheid kunnen verstoren. Ook worden rij en rust tijden en verkeersregels vaak onvoldoende nageleefd. Om deze situatie te verbeteren werken de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag samen met het ministerie aan een pakket maatregelen om de kwaliteit van de straattaxi op te krikken.

Amsterdam is 3 maart begonnen met een pilot naar standplaats beheer bij het Centraal Station. Alleen kwaliteitstaxi's krijgen nog toegang tot de standplaats.

Rotterdam zal een pilot uitvoeren ter verbetering van het imago van de taxi branche. Elementen uit deze pilot kunnen zijn een cursus stratenkennis, een opfris cursus Nederlandse taal of een anti-agressie training. Ook wordt verkend of deze voorwaarden kunnen zijn van de standplaats toegang.

Utrecht verkent de mogelijkheden om innovatieve, ICT oplossingen in te zetten om vraag en aanbod op standplaatsen beter op elkaar te laten aansluiten

Den Haag richt zich in een pilot op een extra lokaal keurmerk in samenwerking met de lokale taxibranche. Zij zullen zich richten op gastvrijheid en een eventueel dynamisch route informatie systeem.

De ondertekening vindt plaats op het ministerie van Verkeer en Waterstaat van 9.00 uur tot 9.45 uur. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd.

Bezoekers van het ministerie dienen zich bij binnenkomst te legitimeren.

Het convenant is vanaf 20 maart te vinden op www.minvenw.nl

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed