Gemeente Dongeradeel



---

Aankondiging compostactie Dongeradeel

Op donderdag 20 maart en vrijdag 21 maart van 9.00 uur 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 22 maart van 9.00 uur tot 12.00 uur kunnen alle inwoners van de gemeente Dongeradeel weer gratis compost ophalen. De compost kan worden opgehaald van het gemeentelijk terrein aan de Birdaarderstraatweg 86 net buiten Dokkum. Er kan per inwoner maximaal 1 aanhangwagen worden meegenomen. Hoewel er weer een grote berg compost zal liggen geld het motto: op = op.

De compost wordt u geschonken als dank voor uw inspanningen om de afvalscheiding een succes te maken. Door de gescheiden inzameling van afval wordt een bijdrage geleverd aan de vermindering van de hoeveelheid afval. In de eerste plaats doordat er minder afval gestort of verbrand hoeft te worden. In de tweede plaats omdat het afval wordt omgezet in een hoogwaardig eindproduct. Bovendien voorkomt u hiermee een stijging van de afvalstoffen heffing, omdat storten en verbranden van afval veel duurder is dan composteren.

De gratis compost is gemaakt van GFT-afval. In Dongeradeel is in 2007 2.953.000 kg GFT-afval ingezameld. Dat is zon 122 kilogram per persoon. In Dongeradeel wordt het afval over het algemeen goed gescheiden. Toch komt er nog wel GFT, Glas of papier in de grijze container terecht. Het scheiden kan dus nog beter. En dat moet ook, want de verwerking van grijs afval is erg duur en slecht voor het milieu. Restafval wordt gestort of verbrand terwijl tuinafval gecomposteerd wordt.

De compost is van een prima kwaliteit. De compost kunt u gebruiken voor grondverbetering in eigen sier- en moestuin. Denkt u erom dat u zelf materiaal meeneemt voor vervoer van de grond. Bijvoorbeeld stevi­ ge plastic zakken of emmers.