"Constructeur 'nieuwe stijl' moet einde maken aan bouwfouten"

20/03/2008 09:45

ir remco de boer marketingcommunicatie

Steeds vaker blijkt de constructeur verantwoordelijk voor fouten in de bouw. Ir. Remko Wiltjer, zelf constructeur en lid van de commissie Constructieve Veiligheid, pleit vandaag in de Cement-lezing aan de TU Delft voor een morele wederopstanding van de branche. Constructeurs moeten beter werk leveren en bewijzen wat hun toegevoegde waarde is. Ook pleit hij voor de oprichting van een branchevereniging. Dit 'gilde nieuwe stijl' moet onder meer toezien op de scholing van jonge constructeurs tot constructief ontwerpers.

Het aantal ongelukken en bijna-ongelukken met gebouwen dat de laatste jaren de media haalt, is slechts het topje van de ijsberg, zegt Wiltjer, directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs. Volgens de constructeur komt het gros van de problemen niet in de openbaarheid. De gemiddelde kwaliteit van de constructieve advisering in Nederland valt hem tegen. "Bij onder meer toetsingen voor gemeenten zie ik dat de kwaliteit van engineering te wensen overlaat. Fouten zijn vaak het gevolg van het doen, maar vooral het laten, van constructeurs. Ten onrechte heb ook ik vaak gedacht dat de problemen vooral door de bouwer worden veroorzaakt."

Wiltjer roept de branche op meer verantwoordelijkheid te nemen. "Vroeger hadden constructeurs opdracht voor de totale constructie, tegenwoordig krijgen ze vaak maar een deelopdracht. Juist dan moet je de opdrachtgever op de risico's wijzen. Eigenlijk zou je zo'n opdracht niet moeten aannemen." De laagste prijs is nog altijd leidend in de bouw. Ook constructeurs doen aan prijsduiken, ziet Wiltjer. "Maar wie het voor de helft doet, doet ook maar de helft. De gaten die vallen, moet de aannemer dichten. Niet altijd is duidelijk dàt hij dat moet doen. Wij moeten dus beter communiceren wat we wel en niet voor ons honorarium doen."

Constructeurs moeten ook inhoudelijk beter worden, vindt hij. "Opdrachtgevers mogen meer van ons verwachten: oplossingen die duurzamer, eenvoudiger te bouwen, efficiënter en daardoor goedkoper zijn. Met een slimme constructie is geld te verdienen - zo simpel is het. We moeten die toegevoegde waarde meer dan nu laten zien." Beter worden begint volgens Wiltjer bij scholing. "Onderwijsinstellingen moeten zich meer richten op harde bètakennis. Pas na enkele jaren praktijkervaring moeten jonge constructeurs een postdoctorale opleiding kunnen volgen, met de nadruk op ontwerpen. Ontwerpen is de kern van ons vak, sommetjes maken de basis."

Wiltjer pleit ook voor een beroepsvereniging voor constructeurs. Dit 'gilde nieuwe stijl' moet onder meer toezien op de scholing van constructeurs tot constructief ontwerpers. Ten slotte pleit hij voor meer onderzoek naar de optimale organisatievorm. "De branche kent een paar megabureaus, een aantal middelgrote bureaus en heel veel hele kleintjes. De vraag is of megabureaus optimaal zijn ingericht voor het ambachtelijke werk. Vakmensen worden manager en gaan zo verloren. Kleine bureaus daarentegen hebben moeite om de kennis die nodig is voor steeds complexere opdrachten in huis te halen én te houden."

De Cement-lezing wordt gehouden op donderdag 20 maart om 16.30 uur. Locatie is de faculteit Civiele Techniek (zaal F) van de TU Delft. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd door het vakblad Cement. Eerdere lezingen werden gehouden door onder andere prof. dr. ir. Joop Paul (Arup) en prof. ir. Rob Nijsse (ABT).





http://www.imdbv.nl

http://www.remcodeboer.com