Gemeente Grave

Kijk op diabetes bittere noodzaak

Op 20 maart is het Nationale Diabetesdag. De GGD Hart voor Brabant vindt aandacht voor diabetes een bittere noodzaak. Zo'n 3,2 miljoen mensen van 45 jaar en ouder hebben overgewicht en lopen daardoor een verhoogd risico op type 2 diabetes. Nederland telt momenteel 850.000 mensen met diabetes. Jaarlijks komen daar zo'n 72.500 bij.

GGD Hart voor Brabant actief
In de week van de Nationale Diabetesdag zijn medewerkers van de GGD Hart voor Brabant met een informatiekraam over diabetespreventie aanwezig in:

's-Hertogenbosch (plein Kerkstraat), op woensdag 19 maart van 9.00
-15.00 uur.

Tilburg (markt op het Besterdplein), op woensdag 19 maart van 9.00
-12.00 uur.

Oss (winkelcentrum de Ruwert), op 20 maart van 10.00 tot 15.00u.

Bezoekers kunnen een diabetes risicotest invullen en hun bloedsuikerwaarde laten testen. Ook is er informatie over gezonde voeding, een actieve leefstijl en wordt er fruit uitgedeeld. Dit alles in samenwerking met direct berokken instanties uit de verschillende gemeenten.

Risicogroepen
De campagne `Kijk op Diabetes' richt zich op mensen van 45 jaar en ouder met overgewicht. Bij 20% van alle mensen die diabetes krijgen, kan een gezonde leefstijl dit voorkomen.

Diabetes Risicotest
De GGD Hart voor Brabant wil mensen bewust maken van de risico's om diabetes te krijgen. We stimuleren mensen van 45 jaar en ouder om de diabetes risicotest in te vullen. Daarmee kun je snel zien of er sprake is van een verhoogd risico op diabetes. Deze eenvoudige risicotest is aan te vragen bij de GGD Hart voor Brabant en wordt verspreid via www.kijkopdiabetes.nl en apotheken.

Als uit de test blijkt dat er sprake is van een verhoogd risico, krijgt men het advies naar de huisarts te gaan voor een diagnose. Op deze manier worden mensen met een hoog risico op diabetes opgespoord. Maar ook mensen die deze aandoening al hebben, maar het nog niet weten. Zij kunnen op deze manier op tijd en worden behandeld.

Voor meer informatie over diabetes kunt u terecht bij de GGD Hart voor Brabant, Centrum voor publieksinformatie en documentatie, tel: 013-464 33 11, e-mail: centrump&d@ggdhvb.nl, website www.ggdhvb.nl.