Provincie Noord-Holland

Datum

20-3-2008

Onderwerp

Werkbezoek minister Gerda Verburg aan Westflank Haarlemmermeer

Soraya Rosa Saenz

Minister Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) was tijdens haar werkbezoek aan de polder en het Ontwerpatelier Westflank Haarlemmermeer onder de indruk van de voortvarende aanpak van de gebiedsuitwerking. Geflankeerd door verschillende betrokken bestuurders nam ze persoonlijk polshoogte van de plannen in het gebied.

logos bij minister verbeek werkbezoek hmeer

Vandaag is in het Ontwerpatelier Westflank Haarlemmermeer door bestuurders, marktpartijen, maatschappelijke organisaties én bewoners gewerkt aan de verdere inrichting van de Westflank van de Haarlemmermeer. Minister Verburg kwam zich persoonlijk op de hoogte stellen van de verschillende adviezen van aanwezigen. Ik ben onder de indruk van de voortvarendheid waarmee de klus is opgepakt. Ik proef ook de ambitie bij betrokkenen om het tot een mooi eindresultaat te brengen. aldus de Minister.

Uitgangspunt in elk model is dat de Westflank een gebied wordt, waar in de periode 2010-2030 circa 10.000 woningen worden gerealiseerd. Dit in combinatie met een kwalitatief hoogwaardige invulling van groen/recreatie, waterberging, infrastructuur en voorzieningen. De deelnemers aan het Ontwerpatelier beoordeelden vandaag de drie eerste ontwikkelingsrichtingen, zoals gepresenteerd door ontwerpbureau Strootman Landschapsarchitecten. Binnen elk model worden bovenstaande uitgangspunten op een verschillende manier uitgewerkt. Zo is bijvoorbeeld wonen als volgt ingericht: in model 1 wordt voorgesteld om 4 nieuwe dorpen tegen de Ringvaart te bouwen; in model 2 is het voorstel om 3 nieuwe dorpen op de duinen te bouwen en in model 3 is het uitgangspunt om een fijnmazig netwerk met 22 nieuwe dorpjes in de Westflank te bouwen. Deelnemers aan het Ontwerpatelier konden op de voorstellen reageren.

Voor gedeputeerde Ton Hooijmaijers (provincie Noord-Holland) en wethouder Ruimtelijke ordening Michel Bezuijen (gemeente Haarlemmermeer) is het een grote uitdaging om invulling te geven aan deze complexe opgave. Ton Hooijmaijers is blij met de samenwerking, ook met het Rijk: Minister Verburg speelt een belangrijke rol bij de samenwerking met de verschillende ministeries bij het Rijk. Daarnaast is het mijn taak om op regionaal niveau de partijen op een lijn te krijgen.
De discussies tijdens dit Ontwerpatelier Westflank Haarlemmermeer hebben het ontwerpteam veel inzichten gegeven om te komen tot een voorstel voor de gebiedsuitwerking. Dit wordt verder dit jaar vastgelegd in een Bestuursovereenkomst. Hooijmaijers daarover: "De inbreng van de aanwezige maatschappelijke organisaties en marktpartijen is heel belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit van, en draagvlak voor, het project.
Ook wethouder Bezuijen was zeer blij met het bezoek van de minister. Met dit project ontstaat in onze gemeente één van de aantrekkelijkste woongebieden van Nederland in de 21ste eeuw, met grote ambities op het gebied van wonen, natuur en recreatie, waterberging en infrastructuur."

Betrokken partijen
Voor het Randstad Urgent-project Westflank Haarlemmermeer werken het ministerie van VROM, het ministerie van LNV, de provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Haarlemmermeer samen om ruimte te vinden voor woningen, groen/recreatie, waterberging, infrastructuur en voorzieningen. De provincie Noord-Holland (gedeputeerde Ton Hooijmaijers) is voorzitter van het Randstad Urgent- project Westflank Haarlemmermeer.