Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Noodzaak en belang herstructurering Nieuw Crooswijk vastgesteld

De Raad van State heeft vandaag haar besluit genomen omtrent het bestemmingsplan Nieuw Crooswijk.

Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld op 2 maart 2006 en door de provincie goedgekeurd op 7 november 2006. Tegen dit besluit is door verschillende appellanten bezwaar gemaakt. Met de uitspraak wordt door de Raad van State het nut en de noodzaak van een grootschalige herstructurering van Nieuw Crooswijk erkend. Ook de uitvoerbaarheid van de herstructurering wordt niet in twijfel getrokken. Een groot aantal ingediende bezwaren wordt door de Raad van State niet ontvankelijk verklaard of niet gehonoreerd.

Op een tweetal aspecten wordt het bestemmingsplan niet volledig geacht en daarmee niet goedgekeurd:

* Luchtkwaliteit

* Planregeling voor de bouwblokken direct aangrenzend aan de begraafplaatsen.

Gevolgen:

* Gedeputeerde Staten moet een nieuw besluit nemen op basis van de reeds beschikbare informatie, onder andere ten aanzien van luchtkwaliteit.


* De gemeente moet voor de begraafplaatsranden nieuwe voorschriften opstellen. In dit voorschrift moeten worden beschreven welke aspecten op het gebied van zicht en geluid van belang zijn bij het wonen aan de rand van een begraafplaats.

Voor het Nieuw Trapezium en de Brede School zijn al onherroepelijke bouwvergunningen. De bouw van het Nieuw Trapezium zal dan ook volgens planning worden afgerond. Voor de Brede School wordt op woensdag 9 april de eerste paal geslagen.

Reactie

* De OCNC is blij met de erkenning van de Raad van State over het nut en de noodzaak van de herstructurering en de uitvoerbaarheid daarvan.

* De OCNC betreurt de vertraging, de onrust en onduidelijkheid die dit oplevert voor bewoners, gemeente en de OCNC zelf.
* De OCNC voorziet geen problemen bij het leveren van de eventueel gevraagde aanvullende stukken benodigd voor het definitief vaststellen van het bestemmingsplan.

* Met de gemeente en de provincie zal overleg moeten worden gevoerd omtrent de te volgen procedure voor de bouw van de eerste blokken in Nieuw Crooswijk. Dit zal naar verwachting vertraging tot gevolg hebben, met alle financiële consequenties van dien. Op dit moment is nog geen volledig zicht op de financiële en tijdsconsequenties.
* De OCNC stuurt aan op een voortvarende samenwerking met gemeente, en provincie om te komen tot het vaststellen van een te volgen procedure voor de bouw van de eerste bouwblokken in het wandeloordgebied om zo de vertraging te beperken.