Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Grote steden tekenen voor verbetering kwaliteit straattaxi's

Nieuwsbericht | 20-03-2008
Ondertekening taxiconvenant

De vier grote steden en het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaan gezamenlijk de kwaliteit van straattaxi's verbeteren. Vanochtend tekenden staatssecretaris Tineke Huizinga en de betrokken wethouders uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag een zogenoemd Taxiconvenant.

In het Taxiconvenant staan concrete maatregelen en projecten om de kwaliteit van de straattaxi op te krikken. Dat is nodig omdat het straat taxivervoer een slecht imago heeft vanwege vaak te kort schietende kwaliteit. Er is een onbalans tussen vraag en aanbod waardoor er soms spanningen ontstaan die de openbare orde en veiligheid kunnen verstoren. Ook worden rij en rust tijden en verkeersregels vaak onvoldoende nageleefd.

De grote steden zijn al gestart of starten binnenkort met maatregelen. Zo is Amsterdam onlangs begonnen met een proef om alleen kwaliteitstaxi's nog toegang te bieden tot een standplaats bij het Centraal Station. Rotterdam gaat een proef uitvoeren ter verbetering van het imago van de taxibranche. Denk daarbij aan een cursus stratenkennis, een opfriscursus Nederlandse taal of een anti-agressie training. Utrecht verkent de mogelijkheden om innovatieve ICT oplossingen in te zetten om vraag en aanbod op standplaatsen beter op elkaar te laten aansluiten. Den Haag ten slotte richt zich in een proef op een extra lokaal keurmerk in samenwerking met de lokale taxibranche.

Het convenant heeft een duur van twee jaar en zal om het jaar geëvalueerd worden. Huizinga heeft hiervoor twee miljoen euro uitgetrokken in de vorm van cofinanciering van projecten. De resultaten van de verschillende projecten worden gebruikt in de taxivisie.

Meer informatie


* Taxiconvenant
20-03-2008 | Pdf-document, 2966 kB

Verwante informatie


* Taxi