Senternovem


20-03-2008 | Stappenplan voor gemeenten en provincies met klimaatneutrale ambities

Ontwikkeling van een generieke aanpak

SenterNovem krijgt steeds vaker de vraag van gemeenten en provincies hoe zij hun eigen organisatie klimaatneutraal kunnen maken. Om aan deze vraag tegemoet te komen ontwikkelt SenterNovem een stappenplan waarmee gemeenten en provincies aan de slag kunnen om hun ambities in praktijk te brengen.

Er is uiteindelijk gekozen voor een praktische benadering, waarbij de gemeente Haarlem en één provincie (Noord Holland) als voorbeeldorganisatie optreden. Middels bijeenkomsten met deze partijen en een workshop bij elke individuele organisatie (met de relevante ambtenaren en managers) krijgen we een beeld van de mogelijkheden om Klimaatneutraal te worden en de daarvoor te doorlopen stappen. Ook ervaringen van gemeenten die al stappen in de richting van klimaatneutraal hebben gezet worden hierbij meegenomen. Daarnaast wordt bekeken of er behoefte is aan specifieke instrumenten om het proces een klimaatneutrale organisatie te worden te versterken en/of te versnellen.

SenterNovem heeft BuildDesk gevraagd voor het ondersteunen van de werkzaamheden die zij samen met de twee gemeenten en de provincie Noord Holland willen uitvoeren. Uiteindelijk moet dit eind juni resulteren in een stappenplan voor een energieneutrale gemeentelijke of provinciale organisatie.
Contact

Theo Elffrink (SenterNovem), tel (030) 214 71 36 of via e-mail t.elfrink@senternovem.nl.
Donald van den Akker (BuildDesk), info@builddesk.nl.