Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoorden op Kamervragen over in ontvangst nemen van de eerste kreeft

Directie Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

28 februari 2008 2070813240

Viss. 2008/1525 20 maart 2008

onderwerp bijlagen

Kamervragen over het in ontvangst nemen van de eerste kreeft door minister Verburg Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Ouwehand (PvdD) over het in ontvangst nemen van de eerste kreeft door minister Verburg.


1
Kent u het artikel "Verburg krijgt de eerste kreeft"?

Ja.


2
Is het waar dat u op 27 maart 2008 in Zierikzee een kreeft in ontvangst gaat nemen als onderdeel van een internationale promotie van het kreeftenseizoen?

Ja.


3
Zal het hier gaan om een dode kreeft? Zo ja, op welke manier zal deze kreeft gedood gaan worden?

Nee.


4, 5 en 6
Vindt u het gepast om zolang er geen verbod bestaat op het levend koken van kreeften het eten van deze dieren te promoten? Zo ja, waarom? Zo nee, bent u bereid uw medewerking hieraan te herzien?

Bent u bereid tijdens deze promotieactiviteit aandacht te vragen voor de dieronvriendelijk- heid van het doden van kreeften in kokend water? Zo ja, op welke manier? Zo neen, waarom niet?

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 20 maart 2008 Viss. 2008/1525 2

Kunt u zich vinden in de conclusies van wetenschappelijk onderzoek die aangeven dat kreeften een bepaalde mate van pijn kunnen ervaren? Zo ja, bent u bereid dodings- methoden van kreeften en andere schaal- en schelpdieren te koppelen aan het lopend onderzoek naar pijnbeleving bij vissen en welzijnsvriendelijkere dodingsmethoden? Zo ja, op welke termijn kunnen hiervan de resultaten verwacht worden? Zo neen, waarom niet?

Op dit moment is de kennis over het welzijn van kreeften beperkt. Het is wel bekend dat omgevingsfactoren stressfysiologische reacties in schaaldieren veroorzaken en er zijn aanwijzingen dat kreeften individuele soortgenoten herkennen. Er is nog geen consensus tussen wetenschappers over dit onderwerp. Duidelijke conclusies over het al of niet ervaren van pijn en angst door kreeften zijn dan ook niet te trekken. In de Nota Dierenwelzijn heb ik mijn prioriteiten ten aanzien van dierenwelzijn voor de komende periode weergegeven. Voor de komende jaren leg ik het accent op vissen. Daarom heb ik in de nota geen onderzoek opgenomen naar pijnbeleving bij ongewervelde dieren. Ik zie geen aanleiding om wijzigingen in de door mij aangegeven prioriteiten in de Nota Dierenwelzijn aan te brengen.

7
Bent u bekend met de informatie over de Oosterscheldekreeft van de viswijzer?

Ja.

8, 9 en 10
Deelt u de mening van de opstellers van de viswijzers dat er sprake is van teveel verleende vangstvergunningen en dat er problemen bestaan met betrekking tot stroperij? Zo ja, welke maatregelen gaat u hiertegen nemen? Zo neen, waar baseert u dit op?

Wordt de Oosterscheldekreeft die u in ontvangst gaat nemen op een duurzame manier gevangen? Zo ja, op welke gegevens en criteria baseert u dat? Zo neen, vindt u het gepast om mee te werken aan een dergelijke onduurzame promotieactie?

Bent u van plan deze promotieactiviteit aan te grijpen om de branche te wijzen op haar verantwoordelijkheid met betrekking tot duurzaamheid en dierenwelzijn? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?

Uiteraard draag ik ook de principes van duurzaamheid uit in de kreeftenvisserij. De kreeftenvisserij in de Oosterschelde is in de afgelopen jaren onderwerp van onderzoek geweest. In dit onderzoek wordt onder andere ingegaan op de verschillende vangst- methoden in de kreeftenvisserij en het mogelijke effect daarvan op de populatie. Daardoor ontstaat een beter beeld van de duurzaamheid van de kreeftenvisserij. De resultaten hiervan zullen naar verwachting in april worden opgeleverd. Afhankelijk van de resultaten zal, mede in overleg met de sector, worden bezien of en zo ja welke, nog aanvullende maatregelen noodzakelijk worden geacht.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 20 maart 2008 Viss. 2008/1525 3

Exacte cijfers over de stroperij op kreeften zijn niet bekend. In deze regio is een visserij- stroperij team actief van de AID en KLPD die controleren op illegale visserij.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --