Time : 11:27:58
Date : 20 March 2008
Sender Name: GayBelgium

Helft holebi's slachtoffer discriminatie en geweld De afgelopen weken hebben de bezoekers van GayBelgium.be, de grootste gay site van het land, in een mini-enquête op de website kunnen aangeven of zij reeds het slachtoffer zijn geweest van homofoob geweld. De resultaten van die bevraging zijn ronduit onthutsend.

Maar liefst 45% van de 5.327 deelnemers aan de poll beweren dat zij zelf reeds geconfronteerd werden met homofoob geweld. 13% onder hen vervoer dat zelfs letterlijk aan den lijve! Hoewel 47% van de respondenten dus nooit geplaagd werd door fysieke en/of verbale agressie omwille van hun seksuele geaardheid, blijkt uit ons onderzoek dat quasi evenveel holebi's wel al kennis mochten maken met de pijnlijkste nadelen van hun op bonte parades gevierde alternatieve geaardheid.

Heb jij persoonlijk al te maken gehad met homofoob geweld?

47% : Nee, nooit last gehad
32% : Ja, alleen verbaal
13% : Ja, zelfs fysiek!
7% : Ik ben geen holebi

Relevant?

De redactie van 's langs meest geraadpleegde holebisite werd zowaar stil van de cijfers en besloot met een zelfgemaakte videoreportage dieper in te gaan op de problematiek. Wat ligt aan de basis van holebidiscriminatie en homofobie? Wordt de situatie voor holebi's net als in de rest van de westerse wereld langzaam maar zeker steeds hachelijker? Heeft de overheid in het verleden wel voldoende ingezet op de problematiek en hoe staan onze Vlaamse beleidsmakers vandaag tegenover deze heikele kwestie?

Maar we stonden ook open voor kritiek: onze poll is louter vanuit wetenschappelijk oogpunt bekeken zeker niet gewichtig. Hoewel... de roze surfer gaf toch niet zomaar zijn keuze aan? Mogelijk geeft deze beperkte enquête toch wel de teneur weer die heeft binnen de holebigemeenschap? GayBelgium bereikt immers holebi's vanuit alle uithoeken in Vlaanderen en spreekt alle leeftijdscategorieën aan.

De reportage vind je hier:
http://www.gaybelgium.be/advertising/homofobie.htm

Onze samenleving kampt inderdaad met een roze probleem

We klopten aan bij professor John Vincke, socioloog aan Universiteit Gent, die ons meteen aanmaande de uitkomst van onze bevraging te nuanceren, maar zeker niet eindeloos te relativeren. Volgens hem is er wel degelijk een toename aan homofoob geweld; in die zin is onze bevraging dus zeker relevant. In Vlaanderen stijgt het aantal gewelddelicten tegenover homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders weliswaar minder sterk dan in de ons omringende landen met uitschieters in steden als Amsterdam en Londen, maar dat onze samenleving steeds minder verdraagzaam wordt tegenover minderheden - en zeker tegenover holebi's - staat buiten kijf.
Vincke baseert zich op recent onderzoek van de KULeuven, die vorig jaar al aan de alarmbel trok bij de bekendmaking van de resultaten van een studie inzake de verdraagzaamheid bij jongeren t.o.v. holebi's. Toen bleek dat vooral allochtone jongeren veel problemen hebben met de aanvaarding van homo's, lesbiennes en biseksuelen. Misdaadcijfers zijn er helaas niet. Dat maakt het moeilijk om het vraagstuk te analyseren en de situatie in ons land te vergelijken met andere landen zoals bijvoorbeeld Nederland, dat sinds enkele jaren gebukt gaat onder een ware vloedgolf aan homofobe misdrijven. De Holebifederatie is net als GayBelgium vragende partij om homofobe delicten voortaan te laten registeren zodat het probleem ten minste ontleed kan worden, vergelijkingen met andere landen en periodes niet langer onmogelijk zijn en specifieke oplossingen kunnen worden overwogen.

Sensibilisering

Dat het probleem ernstig is, heeft ook Vlaams minister voor Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt (Sp.a) begrepen. Zij trok dit jaar een miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek en sensibilisering, zeker geen overbodige luxe nu onze jongste landgenoten steeds negatievere gevoelens en ideeën tegenover 'de andere kunne' koesteren.

Vandaag start de Vlaamse overheid met de campagne 'Tolero' om alvast de jeugd weer even te laten stilstaan bij het thema. Maar vast staat dat er veel meer nodig is om onze samenleving weer het nodige respect voor andersvoelenden bij te brengen.

Nota aan de redactie:
Misschien is het interessant onze videoreportage over het onderwerp eens te bekijken. Ze wordt pas later vandaag voor onze bezoekers zichtbaar, maar terwijl wij de reportage grafisch hier en daar nog wat bijschaven, kunt u ze hier reeds raadplegen:
http://www.gaybelgium.be/advertising/homofobie.htm