Gemeente Etten-Leur

Voorstel college - Sociaal, cultureel en educatief Knooppunt haalbaar

Voorstel college: Sociaal, cultureel en educatief Knooppunt haalbaar

Het Sociaal, cultureel en educatief Knooppunt is haalbaar. Dat is de conclusie van het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur na een periode van onderzoek en overleg met de knooppuntpartners. Het college heeft nu een voorstel voorbereid dat op 31 maart ter kennis wordt gebracht aan de gemeenteraad.

Het voorstel gaat uit van het besluit om 6 instellingen en organisaties die een functie hebben op sociaal, cultureel en educatief gebied, te fuseren en in een nieuw gebouw te huisvesten op de hoek van de Parklaan en de Rode Poort in Etten-Leur. Uitgaande van het bedrijfsplan 2008 van de nieuwe organisatie stelt het college voor om te kiezen voor variant 4.3 van dat bedrijfsplan. Deze variant houdt de bouw in van een theater met een zaal van 750 stoelen en een zaal van 250 stoelen. Het theater omvat een toneeltoren en een orkestbak. Naast het theater worden in het gebouw ook de bibliotheek, St. Frans, Doornbos, Speel-o-theek Sam Sam en Popel gehuisvest. Als centrale ontmoetingsplaats komt er een grand café. Een restaurant biedt - naast het bekende theaterdiner - de mogelijkheid om uit eten te gaan zonder een bezoek te brengen aan het theater. Daarnaast wordt in deze variant een kwaliteitsslag gemaakt. Zo zal de bibliotheek 40 uur per week open zijn in plaats van 27 uur. Het gebouw krijgt een omvang van 10.004 m2.

Het college wil van de gemeenteraad graag weten of het voorstel met de daarbij behorende bijlagen voldoende informatie bevat om een besluit te kunnen nemen. Daarnaast heeft de gemeenteraad aangegeven de inwoners van Etten-Leur te willen raadplegen, voordat de raad op 1 juli 2008 een definitief besluit neemt over het Knooppunt. Daar is na 31 maart de gelegenheid voor.

Om het nieuwe Knooppunt te realiseren moeten de knooppuntpartners een taakstellende bezuiniging toepassen op de exploitatie van EUR 200.000 in jaar 3, EUR 300.000 in jaar 4 en

EUR 395.000 structureel per jaar vanaf het 5e jaar. Daarnaast moet het college EUR 200.000 per jaar bezuinigen op de kostprijsdekkende huur van het nieuwe gebouw. Er wordt naar gestreefd om de fusie van de 6 instellingen per 1 januari 2009 te laten ingaan. Om die fusie en om alle zaken met betrekking tot de nieuwbouw voor te bereiden is - in afwachting van een te vormen Raad van Toezicht - een overgangsbestuur gevormd.

Het parkeren krijgt bijzondere aandacht in het raadsvoorstel. Het college wil een ondergrondse parkeergarage onder de nieuwbouw realiseren voor ca 200 auto's en 383 fietsen. De geplande grondgebonden woningen aan de Bernard van Meursstraat wil het college vooralsnog niet realiseren. In plaats daarvan kunnen 243 parkeerplaatsen op maaiveldniveau worden aangelegd. Er resteert dan nog ruimte om het aantal parkeerplaatsen op termijn uit te breiden. Het college zal gedurende een aantal jaren de parkeerbehoefte monitoren en op termijn nadere besluiten nemen over het definitieve aantal aan te leggen parkeerplaatsen en de wijze waarop.

Toelichting voorstel op woensdag 26 maart

Op woensdag 26 maart aanstaande om 19.00 uur zal het college een technische toelichting verzorgen over het voorstel aan de gemeenteraad over de realisering van een nieuw sociaal, cultureel en educatief Knooppunt op de hoek van de Parklaan en de Rode Poort. Alle raadsleden en burgerleden zijn hiervoor uitgenodigd. Het is een openbare bijeenkomst, zodat ook overige belangstellenden van harte welkom zijn om deze bijeenkomst bij te wonen. De bijeenkomst vindt plaats in de kamers 1.04 a, b en c in het Oude Raadhuis aan de Markt.

Pasen 2008

WOZ-portaal

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl