Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Reïntegratie kan beter met gerichte opleidingseisen beroepswerkers

Hoe werkt de reïntegratie naar (ander) werk voor mensen met een arbeidshandicap? Is de reïntegratie altijd effectief? Het onderwerp reïntegratie staat op 26 maart op de agenda van de Tweede Kamer. De CG-Raad heeft duidelijke ideeën voor verbetering en heeft de Tweede Kamer hierop geattendeerd per brief.

De CG-Raad denkt dat reïntegratie beter kan verlopen wanneer er concrete opleidingseisen worden gesteld voor de uitoefening van het beroep van reïntegratiedienstverlener. Dit is tot nu toe niet het geval.

Opleidingseisen vanzelfsprekend

Een reïntegratiedienstverlener helpt en begeleidt een arbeidsgehandicapte in zijn zoektocht naar werk. Vervolgens begeleidt hij hem of haar op het werk. Tot nu toe heeft reïntegratie lang niet altijd tot succesvolle resultaten geleid. Een arbeidsgehandicapte heeft vaak weinig profijt van een minder goed toegeruste dienstverlener. Volgens de CG-Raad is het vanzelfsprekend om opleidingeisen te stellen aan beroepswerkers, van wie concrete en tevreden stemmende resultaten verwacht mogen worden. Dergelijke eisen stelt men immers ook aan allerlei andere beroepsgroepen.
De CG-Raad vindt ook dat er een opleiding moet komen, die mensen voorbereidt op de uitoefening van het beroep reïntegratiedienstverlener.

(Geplaatst: 20 maart 2008)