Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad wil betere werking Wet werk en bijstand voor mensen met een beperking

Vandaag wordt in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over de Wet werk en bijstand (WWB). De CG-Raad vertelt daar dat de wet voor mensen met een beperking niet goed werkt. De CG-Raad pleit voor zes specifieke maatregelen. Onder andere het afschaffen van de vermogenstoets en het lonend maken van werk voor mensen met duurbeperkingen.


1. Geen vermogenstoets

De CG-Raad pleit tijdens de hoorzitting voor afschaffing van de vermogenstoets voor mensen met een arbeidsbeperking in de Wwb.. Nu bestaat er rechtsongelijkheid; mensen met een beperking in WAO/WIA, of Wajong hebben niet met een vermogenstoets te maken als ze onder het sociaal minimum uitkomen.


2. Werk moet lonen bij duurbeperking

De CG-Raad vindt dat werk lonend moet worden voor mensen met een duurbeperking in de Wwb. Mensen met een duurbeperking kunnen geen volledige werkweek maken. Als zij onder de Wwb vallen, wordt hun inkomen slechts aangevuld tot bijstandniveau. Werk levert dan eigenlijk niets op. De CG-Raad wil dat deze groep een substantiële aanvulling krijgt op het loon, zodat werk wél loont.


3. Reïntegratie mensen met een handicap moet beter

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is de afgelopen jaren gedaald. Volgens de CG-Raad wil dit echter niet zeggen dat de Wet werk en bijstand (Wwb) ook voor iedereen een succes is. Het zijn vooral de makkelijk bemiddelbare uitkeringsgerechtigden die aan het werk gaan. Mensen met een beperking vinden als Wwb-er nog steeds moeilijk werk. De CG-Raad roept ministeries, gemeenten en andere betrokken partijen op om gericht reïntegratiebeleid voor deze groep te ontwikkelen.


4. Reïntegratie nuggers met een handicap

De CG-Raad komt ook met een voorstel gericht op mensen met een beperking die geen bijstand krijgen omdat hun partner een te hoog inkomen heeft (de nuggers). Zij kunnen daardoor vaak geen gebruik maken van een reïntegratiebudget. De CG-Raad wil dat dit wél mogelijk wordt. Het zou net het extra steuntje in de rug kunnen zijn, waardoor deze mensen een arbeidsplaats vinden


5. Inkomensverhoging voor mensen met ernstige beperking

De kansen voor mensen met een handicap om via arbeid inkomen te verwerven, zijn slecht en ontbreken helemaal voor mensen met ernstige beperkingen. De CG-Raad wil daarom een verhoging van de uitkering voor in ieder geval volledig arbeidsongeschikte personen in de Wwb, en liefst ook voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, die na jaren lang zoeken geen werk vinden.


6. Indicatiestelling

Om bovengenoemde rechten te geven aan Wwb-ers met een handicap of chronische ziekte, is objectieve, onafhankelijke en geïntegreerde indicatiestelling nodig. De CG-Raad pleit ook daarvoor.


* Klik hier voor de brief met de inbreng van de CG-Raad aan de Tweede Kamer

(Geplaatst: 20 maart 2008)