Gemeente Emmen

Persbericht: vrouwencontactgroep Humanitas wint Lies van Urk-prijs

20 maart 2008

Op 20 maart neemt initiatiefneemster mw. Annie Gerdes van de Vrouwenconctactgroep van Humanitas Emmen de Lies van Urk-stimuleringsprijs Emancipatie in ontvangst van wethouder Mariet Thalens. Het college van burgemeester en wethouders heeft de prijs toegekend, omdat de vrouwencontactgroep een belangrijke bijdrage levert aan de emancipatie van moeders met kinderen en vrouwen in het algemeen. De vrouwen die de bijeenkomst volgen krijgen meer zelfvertrouwen. Hierdoor leren ze hun eigen vermogens beter kennen, zodat ze hun eigen leven inrichten zoals ze dat zelf graag willen. Zo lukt het ze bijvoorbeeld beter een betaalde baan te vinden.

Vrouwencontactgroep
Tijdens de bijeenkomsten van de Vrouwencontactgroep leren vrouwen ver-schillende vaardigheden, zoals voor zichzelf op te komen. Ook doen vrouwen kennis op bijvoorbeeld over financiële zaken en de arbeidsmarkt. Daarnaast is de vrouwencontactgroep een ontmoetingsplaats om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Door het aanbieden van verschillende activiteiten, blijkt dat deze vrouwen beter leren communiceren en meer contacten met anderen krijgen. Aan elke groep neemt zon 12 vrouwen deel, waar jaarlijks zon 3 à 4 nieuw instromen. De vrouwencontactgroep is opgericht in 2004 en maakt onderdeel uit van Humanitas, afdeling Emmen.

Vrijwilligers
Een keer in de 14 dagen ontvangt en begeleidt één vrijwilliger de groep. Over verschillende onderwerpen worden deskundigen uitgenodigd. Een andere vrijwilliger zorgt voor de opvang van kinderen. Er zijn dus geen betaalde krachten. Vrijwilligers die de vrouwencontactgroep willen en kunnen versterken zijn van harte welkom.

Lies van urk-prijs
Begin 1995 is voor het eerst de Lies van Urk-stimuleringsprijs Emancipatie uitgereikt. Lies van Urk was de eerste vrouwelijke wethouder van gemeente Emmen. Zij was in haar werk en op persoonlijke titel een groot voorvechtster voor emancipatie. Zij overleed plotseling in 1990 tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Ter nagedachtenis aan haar is de Lies van Urk-prijs ingesteld. De stimuleringsprijs richt zich niet alleen op vrouwen, maar op participatie in het algemeen, dus ook van ouderen, gehandicapten en allochtonen.

De prijs is vanaf 1995 zevenmaal uitgereikt maar sinds 2003 niet meer. De prijs ging o.a. naar Vrouwengroep Parel en Schildersgroep t Bolwerk/De Trans. De laatste keer was de uitreiking aan Homestart (gezinscoachingHumanitas). Wethouder Thalens besloot deze prijs weer in ere te herstellen en ieder jaar uit te reiken. Aan deze prijs is een geldbedrag van 1.250,-- en een wisseltrofee verbonden.

IFRAME: printFrame

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2008 Gemeente Emmen