Gemeente Eindhoven

Persbericht 20 maart 2008, no. 073

Samenwerkingsovereenkomst aanleg De Nieuwe Gender Donderdag 20 maart hebben Jan Maas, loco-watergraaf van Waterschap de Dommel en Mary Fiers, wethouder van de gemeente Eindhoven, een overeenkomst ondertekend waarin ze hun samenwerking bekrachtigen om de nieuwe Gender aan te leggen in de stad. Het riviertje de Gender liep vroeger door de stad naar de Dommel. Kort na de tweede wereldoorlog werd het laatste deel in het centrum gedempt omdat het vervuild was door de lozingen van fabrieken. Het nieuwe tracé volgt grotendeels de oorspronkelijke loop. De Nieuwe Gender, tussen de vijver Engelsbergen en de aansluiting op de Dommel, wordt aangelegd over een lengte van ca. 2,4 kilometer. Het zal straks deels bovengronds en deels ondergronds stromen. De bestaande (âOudeâ) Gender, tussen de Kasteellaan en de Willem de Rijke Laan, wordt verbonden met de Nieuwe Gender en opgeknapt. De gemeente zal ook de aangrenzende terreinen herinrichten.
Voorkomen van overlast
Met de Nieuwe Gender worden een aantal waterproblemen in het centrum van de stad opgelost. Sinds begin jaren negentig is er grondwateroverlast op een aantal plaatsen waar de Gender eerst liep. Bij hevige neerslag kan het rioolstelsel het regenwater niet verwerken en komt water op straat te staan. Ook is de waterkwaliteit van de bestaande Gender niet altijd even goed.

Overtollig regenwater en grondwater kan straks weer afgevoerd worden door de nieuwe Gender. Dit heeft als voordelen dat het rioolstelsel en de rioolwaterzuivering worden ontlast, de kwaliteit van het oppervlaktewater verbetert en er minder grondwateroverlast ontstaat. Bovendien wordt de stad er mooier door; er komt meer groen en natuur.
Rolverdeling
De gemeente coördineert het project en draagt zorg voor de technische uitwerking en aanbesteding van de projectonderdelen. Het waterschap heeft als projectpartner en watertoetser een adviserende en toetsende rol.
De inschatting is dat de aanleg van de Nieuwe Gender totaal ongeveer 10 miljoen euro gaat kosten. De gemeente neemt daarvan 75% voor haar rekening en het waterschap 25%. Planning
Het aanleggen van de nieuwe Gender hangt sterk samen met andere stedelijke ontwikkelingen. De verwachting is dat het riviertje rond 2015 weer door de stad stroomt.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail