Hoogheemraadschap van Rijnland


belastingheffing op basis van drinkwaterverbruik bij huishoudens

Rijnland onderzoekt mogelijkheid van belastingheffing op basis van drinkwaterverbruik bij huishoudens

Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat onderzoeken of het mogelijk is de hoogte van de verontreinigingsheffing direct te koppelen aan het drinkwaterverbruik. Het onderzoek richt zich op de gevolgen voor de huishoudens en op de gevolgen die dat voor de bedrijfsvoering van het hoogheemraadschap heeft.

Tot dusver geldt voor de verontreinigingsheffing - de belasting die huishoudens betalen voor het schoonmaken van het afvalwater - dat een eenpersoonshuishouden één vervuilingseenheid betaalt. Een huishouden dat uit twee of meer personen bestaat betaalt drie vervuilingseenheden. Veel tweepersoonshuishouden zien dat als onrechtvaardig.

Het onderzoek richt zich op de gevolgen die heffing op basis van het drinkwaterverbruik heeft voor de hoogte van het tarief van huishoudens, of een dergelijke heffing leidt tot besparing op het watergebruik en dus de gevolgen voor de belastinginkomsten van het waterschap en of een dergelijke besparing consequenties heeft voor de volksgezondheid.

Daarnaast kijken de onderzoekers wat de gevolgen zijn voor de bedrijfsvoering van het waterschap. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn de aanpassingen in de computersystemen, afspraken met de waterleidingbedrijven over de levering van gegevens en de manier waar op het waterschap moet omgaan met onbemeterde woningen en gecombineerde aansluitingen. Het onderzoek moet in het najaar zijn afgerond.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063865
Persbericht, 20 maart 2008
'Droge voeten, schoon water!'