INSPECTIE PLEIT VOOR EVALUATIE MAATREGELEN BRANDVEILIGHEID GEVANGENISSEN

De Inspectie voor de Sanctietoepassing pleit voor een evaluatie van de maatregelen die in verband met de brandveiligheid zijn genomen in de penitentiaire inrichtingen. Dat blijkt uit het jaarbericht 2007, dat vandaag is gepubliceerd. De inspectie constateert dat de alertheid op brandveiligheid zeer groot is, maar vindt een reflectie op de omvang van de investeringen in relatie tot de mate van risico gewenst.

De brandveiligheid van penitentiaire inrichtingen is een terugkerend onderwerp bij veel van de onderzoeken die de IST, deels in samenwerking met andere inspecties, in 2007 heeft uitgevoerd. Sinds de brand in het cellencomplex op Schiphol Oost is de alertheid op brandveiligheid zeer groot, zowel bij de Dienst Justitiële Inrichtingen als bij de toezichthoudende gemeenten. De inspectie constateert dat dat heeft geleid tot telkens nieuwe onderzoeken en tot aanzienlijke investeringen en pleit daarom voor een evaluatie van de getroffen maatregelen in 2008.

Het algemene oordeel van de inspectie over de basishouding van het personeel van de justitiële inrichtingen en de reclasseringsorganisaties is goed. De bejegening van justitiabelen is respectvol en met de rechtspositie van gedetineerden is het niet slecht gesteld. De inspectie constateert dat er een toegenomen zorg voor veiligheid is bij de justitiële inrichtingen en de reclasseringsorganisaties. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de screening van alle lopende toezichten die de reclassering uitvoerde en het programma 'penitentiaire scherpte' dat de dienst justitiële inrichtingen invoerde.

Overdracht

Riskant zijn volgens de inspectie alle overdrachtsmomenten van dossiers en personen. Juist op het moment van overdracht kan informatie verloren gaan of tijdelijk zoek raken. Dit geldt niet alleen bij de overdracht tussen verschillende organisaties, maar ook bij bijvoorbeeld de overplaatsing van een gedetineerde naar een andere gevangenis. De inspectie vindt de invoering van de zogeheten reclasseringsbalie een goede eerste stap om de informatie-uitwisseling tussen het OM en de reclassering te verbeteren.

Een opmerking uit het jaarbericht specifiek gericht op het gevangeniswezen betreft de mogelijkheid voor gedetineerden om hun kinderen te kunnen blijven ontvangen buiten de reguliere bezoekuren als die niet corresponderen met de schooltijden. De inspectie stelt dat het niet van het bezoekrooster mag afhangen of kinderen hun gedetineerde ouder kunnen bezoeken.

Inspectie Sanctietoepassing

De Inspectie voor de Sanctietoepassing houdt toezicht op de reclasseringsorganisaties en op alle landelijke diensten en inrichtingen die onder de Dienst Justitiële Inrichtingen vallen. De inspectie onderzoekt of de taken van deze verschillende organisaties effectief en met voldoende kwaliteit worden uitgevoerd. Bovendien houdt de inspectie toezicht op de naleving van wet- en regelgeving.

De inspectie is onafhankelijk, maar organisatorisch een onderdeel van het ministerie van Justitie. Bevindingen van de inspectie worden gerapporteerd aan de staatssecretaris van Justitie.

Noot aan redacties (