Maximale bedrag aansprakelijkheid vervoerders omhoog

Nieuwsbericht | 20-03-2008

De aansprakelijkheidslimiet voor het binnenlands personenvervoer gaat omhoog. De verhoging van de aansprakelijkheidslimiet beperkt zich voorlopig tot het vervoer langs spoorstaven (trein, tram en metro) en vervoer over de weg.

De aansprakelijkheidslimiet voor het binnenlands personenvervoer is het maximale bedrag waarvoor vervoerders aansprakelijk kunnen worden gesteld bij dood of letsel van reizigers. Het gaat hier om contractueel personenvervoer.

Minister Hirsch Ballin heeft het concept-besluit 'Verhoging van de aansprakelijkheidslimiet in het binnenlands personenvervoer over de weg en over spoorwegen' voor consultatie aangeboden.

De aansprakelijkheidslimiet is sinds 1988 niet meer aangepast aan inflatie. Ook is het maximale limiteringsbedrag van 137.000 euro niet langer redelijk. Voor het vervoer langs spoorstaven wordt de limiet verhoogd naar 175.000 rekeneenheden. Dit is momenteel een bedrag van ongeveer 190.000 euro. De koers van de rekeneenheid is dagelijks te vinden in onder andere het Financieel Dagblad.

Meer informatie


* Aansprakelijkheidslimiet binnenlands personenvervoer