Nederlandse deelname aan KP7 bijzonder hoog

20/03/2008 13:32

SenterNovem

Nederland heeft het bijzonder goed gedaan in het eerste jaar van het zevende Europese Kaderprogramma (KP7). Maar liefst 21,6 procent van alle Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven die in 2007 hebben deelgenomen aan een projectvoorstel, is succesvol geweest. Dat is van alle deelnemende landen aan KP7 de hoogste score. Het gemiddelde Europese percentage bedraagt 17,2 procent.

In absolute aantallen participeren meer dan duizend Nederlandse organisaties in KP7 (totaal 18.442). Het gaat om kennisinstellingen en bedrijven die samen met buitenlandse partners in een consortium onderzoek uitvoeren om te komen tot innovatie. Met deze absolute cijfers staat Nederland op de zesde plaats.

Opbrengst hoger dan kosten
De opbrengst uit KP7 is voor Nederland hoger dan de kosten. De totale aangevraagde EU-bijdrage door Nederlandse organisaties in toegekende projecten is 342 miljoen euro. Nederland draagt in totaal 5 procent bij aan het totale subsidiebudget van ruim 50 miljard euro in KP7.

De meeste Nederlandse deelnemers zijn actief binnen de thema's gezondheid (232) en ICT (149). Er doen 225 Nederlandse mkb'ers mee aan KP7-projecten. Als percentage van het totale aantal deelnemers per land scoort Nederland hiermee met 24 procent ongeveer gelijk aan het Europese gemiddelde.

In alle landen zijn de deelnemers aan goedgekeurde projectvoorstellen voor het merendeel universiteiten en onderzoeksinstellingen (gemiddeld 60,7 procent). In Nederland bedraagt de deelname van kennisinstellingen 64,3 procent. De rest van de deelnemers zijn overheden en overige organisaties zoals stichtingen.

KP7
Eind 2006 is het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische ontwikkeling (KP7) van start gegaan. Doelstelling is versterking van de Europese economie en realisatie van (maatschapelijke) innovaties. KP7 loopt tot en met 2013 en heeft een budget van ruim 50 miljard euro dat wordt toegekend aan veelbelovend onderzoek. In het algemeen geldt als voorwaarde dat er minimaal drie partners uit verschillende landen aan het onderzoeksproject moeten deelnemen. De Europese Commissie publiceert regelmatig calls (oproepen) waarin wordt aangegeven voor welke onderwerpen projectvoorstellen kunnen worden ingediend.

EG-Liaison, onderdeel van SenterNovem, geeft voorlichting en advies aan Nederlandse partijen over deelname aan KP7.








Senternovem