Exameninstituut EBFS zorgt voor doorbraak in examinering

20/03/2008 14:25

EBFS

Het jongste exameninstituut van Nederland, EBFS, heeft zich definitief bewezen in de financiële wereld. Niet alleen door kwalitatief goede schriftelijke toetsen aan te bieden, maar ook door vernieuwing van examinering in de vorm van Erkennen van Verworven Competenties. Projectleider Anneke Kars van Exameninstituut Beroepsonderwijs Financiële Sector reageert verheugd: "We hebben voor een doorbraak in de examinering binnen de financiële sector gezorgd. We nemen niet alleen schriftelijke examens af onder leerlingen, maar we bieden ook zittend personeel de kans om hun werkervaring te verzilveren."

De audit is uitgevoerd in opdracht van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). Het CDFD is ingesteld door het ministerie van Financiën om toezicht te houden op de exameninstituten in het kader van de Wet op het financieel toezicht (Wft). In het onderzoeksrapport wordt de waardering voor de inhoudelijke kwaliteit van de examens van EBFS geuit: "De organisatie heeft in haar werkwijze voldoende waarborgen gecreëerd die ervoor zorgen dat de Wft eind- en toetstermen adequaat vertaald zijn in de vorm van examens."

Excellent
Het oordeel over de EVC-procedure is "excellent". De vernieuwing van examens in de vorm van EVC geldt als voorbeeld van best practise. De toetsing en verzilvering van leren op de werkplek past uitstekend in een werkomgeving waarin bijblijven een must is. Examinering met EVC biedt vele voordelen. EVC-projectleider Suzanne van Broekhoven: "Met EVC verzilveren we leren op de werkplek op een efficiënte manier. EVC vermindert de druk op de organisatie. Het levert nauwelijks verletkosten op doordat er geen opleidingsdagen (met hotelovernachtingen) gevolgd hoeven worden, kortom: de schoorsteen rookt gewoon door."

Lage kosten
De auditcommissie is enthousiast over de inrichting van de EVC-procedure: de deelnemer bouwt een portfolio op, werkt een praktijkcasus uit en wordt daarover bevraagd in een assessmentgesprek met twee assessoren. Regionaal aanbod van assessmentlokaties maakt afname van EVC dichtbij huis mogelijk. De kosten van een EVC-procedure zijn dan ook beduidend lager dan de som van de kosten van een opleidingstraject. Zeker gezien de vele eisen die CDFD stelt aan opleidingsprogramma's zoals bijvoorbeeld de groepsgrootte.

Verder met PE en EVC
Dit jaar stelt het Ministerie van Financiën doorlopende Wft-eisen aan deskundigheid met de verplichte Permanente Educatie (PE). EBFS trekt de vernieuwingsslag door met een EVC-procedure voor PE. "Alle vormen van kennisoverdracht en -toetsing die het CDFD herkent in haar standpunt PE (van juni 2007) worden met EVC zichtbaar en erkend," zegt Suzanne van Broekhoven. Deelnemers registeren hun leeractiviteiten en bouwen daarmee hun portfolio op. Denk hierbij aan intercollegiaal overleg op de werkvloer, bestuderen van vakliteratuur, het toepassen van nieuwe regelingen, maar ook aan docentschappen en lidmaatschap van examencommissies.

Met EVC wordt de normale gang van zaken binnen de financiële wereld, de combinatie van leren en werken, zichtbaar en levert het de erkenning op die het verdient.





http://www.ebfs.nl