Gemeente Veenendaal


Onderzoek invoering cameratoezicht

Onderzoek naar cameratoezicht in Veenendaal

Op verzoek van de gemeenteraad heeft de burgemeester onderzoek gedaan naar de mogelijke invoering van cameratoezicht in het centrum van Veenendaal.

Cameratoezicht moet realistisch worden beschouwd en het effect ervan moet niet worden overschat.

Er kan alleen resultaat worden bereikt als cameratoezicht is opgenomen in een pakket van maatregelen die samen bijdragen aan het vergroten van de veiligheid en het terugdringen van criminaliteit en overlast.

Door vernielingen, diefstal, kleine criminaliteit, overlast van jongeren en de berichtgeving erover voelen mensen zich minder veilig. Dat mensen zich weer veilig kunnen voelen op straat en het terugdringen van dit persoonlijke gevoel van onveiligheid, zijn redenen om tot cameratoezicht over te gaan. Het kan een goede aanvulling zijn op de maatregelen die Veenendaal al heeft om de veiligheid in het centrum te waarborgen.

Cameratoezicht is echter een behoorlijke investering. De aanleg van een camerasysteem kost circa 160 duizend euro. Jaarlijks kost het gebruik nog eens 70 duizend euro. Dit bedrag is vooral nodig voor de instandhouding en het onderhoud van de technische verbindingen met de politie en de personele inzet die nodig is voor het uitkijken van de beelden.

Reikwijdte

Voor het centrum zijn ongeveer tien camera's nodig om het grootste gedeelte van dit gebied te kunnen overzien. Het camerasysteem werkt 24 uur per dag. De beelden worden gedurende een aantal uren per week 'live' uitgekeken door de politie. Hierdoor is het mogelijk om direct te kunnen ingrijpen, zowel repressief als preventief. De overige tijd worden de beelden opgenomen en zijn op een later moment beschikbaar als daartoe aanleiding is.

De raadscommissie Middelen spreekt woensdag 9 april over cameratoezicht in Veenendaal. Dan wordt duidelijk of cameratoezicht in Veenendaal zal worden ingezet om bij te dragen aan het veiliger maken van het centrum.