Gemeente Barneveld


PLAN VOOR VERBETERINGEN REGIOTAXI VASTGESTELD

Uit deze analyse blijkt dat de kwaliteit van het callcenter, de kwaliteit van de taxirit en de klachtafhandeling verbeterd kunnen worden waardoor het aantal klachten afneemt. Per verbeterpunt zijn maatregelen geformuleerd die de kwaliteit van de regiotaxi zullen verbeteren. De nadruk ligt vooral bij maatregelen die het vertrouwen vergroten bij de klanten dat de regiotaxi ook echt zal verschijnen. Provinciale Staten hadden op basis van deze onderzoeken erop aangedrongen dat er voorstellen voor verbeteringen moesten komen.

Maatregelen
Uit de beschikbare onderzoeken blijkt dat de reizigers vooral de onzekerheid over het al dan niet verschijnen van de taxi erg vervelend vinden. Het is vooral voor de meest kwetsbare reizigers (ouderen en mensen met een beperking) van belang deze onzekerheden weg te nemen. Een belangrijke klacht die uit het onderzoek naar voren komt, is dat de regiotaxi niet of te laat komt opdagen. Afgesproken is nu dat de vervoerder 5 à 10 minuten voor de aankomst van de taxi de reiziger opbelt dat deze eraan komt. De zekerheid dat de taxi echt zal komen, wordt vergroot doordat de vervoerder contact opneemt met de reiziger als de verwachte ophaaltijd flink afwijkt van de afgesproken tijd. Ook zullen duidelijke afspraken worden gemaakt op welke plek de reiziger opgehaald wordt. Dit speelt in het bijzonder bij adressen waar verschillende ingangen bestaan of die onoverzichtelijk zijn zoals bij tehuizen en ziekenhuizen. Mocht het dan toch nog mis gaan dan zijn er duidelijke afspraken gemaakt om de reiziger alsnog zo snel mogelijk te vervoeren.

Uit het klachtenonderzoek komt ook naar voren dat veel reizigers de lange wachttijd na het ziekenhuisbezoek als vervelend ervaren. Maatregelen die de wachttijd kunnen verbeteren zijn onder andere een voorrijtijd hanteren van maximaal 30 minuten en het realiseren van duidelijke afhaalpunten of wachtruimtes voor de regiotaxi. Ook zal worden onderzocht of het nodig is om automatische meldpunten voor de regiotaxi te installeren.
Naast praktische maatregelen over het afhalen van de reizigers, zullen ook afspraken worden gemaakt tussen het callcenter, waar de rit wordt aangevraagd, en de vervoerder. In de praktijk is gebleken dat het callcenter, waar de reizigers om informatie kunnen vragen over hun rit, vaak geen goed antwoord kunnen geven. De informatie uitwisseling tussen de vervoerder en het callcenter zal daarom worden verbeterd. Mutatiedatum 20/03/2008