Gemeente Eindhoven

Persbericht 20 maart 2008, no. 076

Vanaf 1 april 150 euro boete voor chauffeurs zonder ontheffing in milieuzone
De gemeente Eindhoven gaat het toezicht en de handhaving in de milieuzone verder aanscherpen. Sinds 1 juli 2007 heeft de stad een milieuzone, waar alleen schone vrachtwagens mogen komen. Deze maatregel is onderdeel van het programma âLuchtkwaliteit en mobiliteitâ dat erop gericht is om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Vrachtwagens in het gebied binnen de âwesttangentâ worden nu al gecontroleerd op het bezit van een ontheffing. Chauffeurs zonder ontheffing kunnen vanaf 1 april rekenen op een boete van 150 euro.
Tijdelijk gratis dagontheffing
Om in de milieuzone te mogen komen, moet een chauffeur een ontheffing bezitten. Deze wordt centraal verstrekt door SenterNovem voor schone vrachtwagens en een aantal bijzondere categorieën (zoals betonmolens, verhuiswagens en exceptioneel transport). Chauffeurs die hier niet voor in aanmerking komen, kunnen bij de gemeente een dagontheffing aanvragen. Deze dagontheffing is tot 1 juli 2008 gratis te downloaden via www.eindhoven.nl (link âverkeer & vervoerâ, âmilieuzoneâ). Vanaf 1 april 2008 worden er daadwerkelijk bekeuringen uitgedeeld als chauffeurs geen ontheffing bij zich hebben in het gebied binnen de âwesttangentâ (omsloten door de Vonderweg - Mauritsstraat - Edenstraat - Schaepmanlaan - St. Jorislaan - Geldropseweg - Vestdijk - Fellenoord). De boete bedraagt ⬠150,-. Resultaten controles
Na een periode van informatie verstrekken aan chauffeurs en ondernemers heeft de gemeente Eindhoven vanaf januari 2008 het toezicht aangescherpt en controles op straat uitgevoerd. Uit de registratie van vrachtwagens blijkt dat 20 procent van de vrachtwagens in de milieuzone in overtreding was. Uit de controles blijkt ook dat in de loop der tijd steeds meer chauffeurs in het bezit van een ontheffing zijn.

De gewenningsperiode heeft zo het gewenste resultaat opgeleverd. De verwachting is dan ook dat het aantal chauffeurs in de milieuzone zonder ontheffing verder daalt.
Lokaal ontheffingenbeleid
De gemeente is momenteel bezig met de verdere uitwerking van het lokale ontheffingenbeleid. Dit gebeurt in samenwerking met de Brabantse steden Breda, Den Bosch, Tilburg en Helmond (de zg. B5-gemeenten), de provincie en de brancheorganisaties. De gemeente wil hiermee voorkomen dat chauffeurs in verschillende steden met verschillende regels te maken krijgen. Het lokale ontheffingenbeleid wordt in de loop van maart/april vastgesteld. Betere doorstroming
Tegelijkertijd werkt de gemeente samen met de vervoerdersorganisaties EVO, TLN en KNV aan maatregelen gericht op het verbeteren van luchtkwaliteit en efficiënte(re) bevoorrading. Zo wordt uitvoering gegeven aan de afspraken die eind 2007 met de vervoerdersorganisaties en de Commissie Stedelijke Distributie zijn gemaakt over de invoering van de milieuzone in Eindhoven. Voorbeelden als het beter afstellen van verkeerslichten, speciale bevoorradingsroutes en verruiming van de venstertijden geven aan dat verbetering van luchtkwaliteit hand in hand kan gaan met kostenbesparingen voor het bedrijfsleven.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail