Ministerraad


Vereenvoudigde voorzieningenplanning in voortgezet onderwijs

Persbericht | 20-03-2008

Het stichten van scholen, omzetting, verplaatsing en het toestaan van nevenvestigingen wordt eenvoudiger. De regels hiervoor worden voor scholen in het voortgezet onderwijs vereenvoudigd en gemoderniseerd zodat de administratieve lasten voor de scholen afnemen. De ministerraad heeft hier op voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) mee ingestemd.

De staatssecretaris van OCW blijft wel toezien op het stichten van een hoofdvestiging van een school in het voortgezet- en praktijkonderwijs en het omzetten van een openbare in een bijzondere school. De vorming van een nevenvestiging of het verplaatsen van een vestiging is grotendeels een zaak van de samenwerkende scholen in een regio, onder een beperkt aantal wettelijke randvoorwaarden. Verder wordt de vrijheid van de individuele school vergroot bij vernieuwde programma's in het voorbereidend beroepsonderwijs. In deze gevallen vervalt de aanvraagprocedure.

Met dit besluit wordt nadere invulling gegeven aan de wetswijziging waar de Tweede Kamer op 18 maart 2008 mee heeft ingestemd. Het besluit regelt onder meer de voorwaarden voor het aanbieden van de gemengde leerweg en de intra- en intersectorale programma's. Ook vervalt de eis dat een leerling die wil doorstromen naar het havo daarvoor toestemming van de inspectie nodig heeft.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.