Gemeente Langedijk


20 maart 2008

Alkmaar zet spitspaa door

Het College van B&W van de gemeente Alkmaar heeft besloten de ingediende bezwaren tegen de `spitspaal' op de Herenweg te weerleggen. Het besluit betreft het gesloten verklaren van de Herenweg van maandag tot en met vrijdag, in de ochtend van 06.00 tot 09.00 uur en in de namiddag van 16.00 tot 19.00 uur. Daartoe worden de betreffende verkeersborden geplaatst. Daarnaast wordt de verkeersmaatregel fysiek ondersteund door een verzinkbare afsluiting in de weg (de zogenaamde `spitspaal'). De spitspaal moet ervoor zorgen dat het doorgaande verkeer wordt beperkt.

De fysieke afsluiting vindt plaats ter hoogte van Herenweg 193. Aanvullend worden maatregelen ingesteld op de Achterweg en Blekerslaantje. Het Blekerslaantje wordt bestemd als (brom)fietspad en de Achterweg als verbinding met de gemeente Langedijk wordt eveneens bestemd als (brom)fietspad.

Al enige jaren is er een discussie over het onder controle brengen van de grote stroom doorgaand (sluip)verkeer van motorvoertuigen die 's ochtends en in de namiddag over de Herenweg beweegt. Met de uitvoering van het verkeersbesluit van 8 februari 2006 wordt daar concreet toe overgegaan. Het plan om een spitspaal te plaatsen leidde in 2005 en 2006 tot commotie. Op verzoek van de gemeenteraad van Langedijk heeft de wethouder Verkeer en vervoer contact gehad met de wethouder verkeer en vervoer van Alkmaar, maar dit heeft niet tot het door de raad gewenste resultaat geleid. De gemeente Alkmaar is gebleken dat het een noodzakelijk en gewenst verkeersbesluit is.

Alle bezwaarmakers hebben inmiddels van de gemeente Alkmaar bericht ontvangen van het besluit van de gemeente.