D66

Beperk het bewaren van telefoon- en e-mailverkeer

20 maart 2008

Fractieleider Alexander Pechtold (D66) wil dat de overheid opgeslagen telefoon- en internetgegevens niet langer dan zes maanden opslaat. Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin de bewaartermijn achttien maanden is. De overheid zegt de gegevens te gebruiken voor misdaadbestrijding, maar Pechtold vindt dat te weinig rekening wordt gehouden met de privacyrechten van Nederlanders.

Het gaat om e-mail- en telefoongegevens als telefoonnummers, en locatie en tijdstip van bellen. `Met deze gegevens kan men vrij makkelijk een beeld krijgen van iemands dagelijkse bezigheden', aldus Pechtold. In Europees verband is regelgeving hierover vastgelegd om terreurdreiging tegen te gaan. Hierbij geldt een bewaarplicht van minimaal zes maanden. `We kunnen dus ook kiezen voor een kortere termijn dan de geplande achttien maanden', zegt Pechtold. `Het is belangrijk dat de overheid niet onbeperkt gebruik kan maken van de gegevens.'

In Duitsland is ook gekozen voor een bewaartermijn van zes maanden. Bovendien besloot het Duitse Constitutionele Hof dat zware restricties aan het gebruik van de gegevens moet zitten. Geheime diensten hebben bijvoorbeeld geen toegang tot de informatie. Ook in andere Europese landen wordt de discussie over privacy al intensief gevoerd, maar Nederland loopt achter. Pechtold wil niet alleen een verlaging van de bewaartermijn, ook vraagt hij de Minister van Justitie of de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof gevolgen heeft voor het Nederlandse wetsvoorstel.

De sociaal-liberaal benadrukt het belang van de rechten en vrijheden van burgers: `Het is een glijdende schaal. Als we alle overheidsbemoeienis toe blijven staan onder het mom van terrorismebestrijding, kunnen we straks geen stap meer maken zonder dat de overheid je in de gaten heeft en tal van gegevens over je bezit. Daarom moeten we zeer zorgvuldig zijn met het openbaar stellen van privégegevens'.

Op 17 mei wordt een betoging georganiseerd om te benadrukken hoe belangrijk de privacy is. Ook Alexander Pechtold zal hier aanwezig zijn.