Gemeente Nijefurd


Hidde Nijland niet langer gemeentelijk museum

Hidde Nijland Museum

Het Hidde Nijland Museum in Hindeloopen is per 1 april 2008 niet langer een gemeentelijk museum. De bestuurlijke banden tussen het museum en de gemeente Nijefurd worden verbroken door het intrekken van de verordening die in 1919 is ingesteld. Door het oprichten van de Stichting Hidde Nijland, komt er een zelfstandig museum, dat met een zelfstandig bestuur zorgt voor het tentoonstellen van de rijke Hindelooper geschiedenis. Natuurlijk ondersteunt de gemeente Nijefurd het museum Hindeloopen nog wel financieel met jaarlijks EUR 39.000,= bestemd voor de gebouw- en personeelskosten.

In 1919 kreeg de gemeente Hindeloopen een schenking van de heer Hidde Nijland en zijn echtgenote van een collectie Hindelooper voorwerpen en kledingstukken. Deze schenking kon alleen worden aanvaard, als de gemeente bereid was deze collectie tentoon te stellen. En dat is sinds die tijd gebeurd in het Hidde Nijland Museum. Het bestuur werd door de gemeente benoemd en de boekhouding werd door de gemeente gevoerd.

Nieuw bestuur

Voor het bestuur van het nieuwe museum zijn de heer mr. T. Elzenga (Veenendaal) en de heer R. Guys (Warns) gevraagd. Het bestuur wordt in ieder geval aangevuld met een bestuurslid van de nieuwe Vereniging van Vrienden van het Museum Hindeloopen. De Vereniging van Vrienden steunt het museum met bijvoorbeeld ondersteuning bij diverse activiteiten of publicaties bij tentoonstellingen.