Gemeente Venlo


Education first voor 45+ in de bouw

20-3-2008

Werken is goed, maar eerst een gedegen opleiding volgen en dan werken is nog beter. Dat is het uitgangspunt van het principe Education First' dat wethouder Werk & Inkomen Ramon Testroote als een van zijn speerpunten heeft betiteld. Vanuit dit principe gaat de gemeente Venlo, in samenwerking met het Bouw Opleidings Centrum (BOC) in Horst, een project starten om 45-plussers te helpen om (opnieuw) een baan in de bouw te krijgen.

In de regio Venlo is sprake van een sterk aantrekkende arbeidsmarkt waarbij in een aantal sectoren een structureel tekort aan gekwalificeerd personeel dreigt te ontstaan. Desondanks komen mensen van 45 jaar en ouder nog steeds moeilijk aan het werk. Een lastige situatie, want het aantal werkzoekenden van 45+ zal de komende jaren stijgen terwijl het aantal werkzoekenden tot 45 jaar terugloopt, als gevolg van de vergrijzing en de ontgroening.

Daarom wil de sector Bouw in Noord-Limburg deze specifieke doelgroep graag inpassen in een opleidingstraject. Volwassenen zij-instroom bouwplaatspersoneel' is de noemer waaronder de kandidaten, met behoud van hun uitkering, worden opgeleid. Het Bouw Opleidings Centrum (BOC) is een samenwerkingsverband van het regionale bouwbedrijfsleven in Noord-Limburg. Nagenoeg alle bouwbedrijven zijn deelnemers in deze organisatie.

Doelstelling is zorg te dragen voor een kwantitatieve en kwalitatieve voldoende instroom van vaklieden in de bouw. Hiertoe is een convenant opgesteld en ondertekend door het UWV, CWI, het BOC en de gemeente Venlo.

Uitgangspunt is dat de deelnemers zo snel mogelijk op MBO niveau 2 worden gebracht, via de reguliere BBL-trajecten. Dat betekent dat de deelnemers vier dagen per week aan het werk gaan, in dit geval bij een bouwbedrijf dat is aangesloten bij de sector Bouw in Noord Limburg, en één dag per week theorie volgen. Gilde Opleidingen verzorgt deze trajecten, waarbij het BOC de rol van werkgever op zich neemt. Streven is een traject van drie tot zes maanden.

Dit eerste jaar, 2008, beginnen er vijftien mensen aan het traject. Zij zijn afkomstig uit de doelgroepen UWV en WWB. Ze worden opgeleid tot een MBO niveau 2 en zijn dan direct inzetbaar voor de bouwbedrijven.

Testroote zou deze aanpak graag willen uitbreiden naar andere sectoren die met hetzelfde personeelsprobleem kampen. De logistiek bijvoorbeeld, of de installatietechniek. Dit soort werk- en leertrajecten kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de invulling van het principe education first', aldus Testroote. Direct aan het werk gaan is goed voor de statistieken. Maar met de juiste startkwalificatie aan het werk gaan, betekent een duurzame uitstroom naar betaald werk. En dat is goed voor de hele samenleving. Datzelfde uitgangspunt hanteren we in ons nieuwe werkbedrijf Ronin: eerst opnieuw leren werken en een zo hoog mogelijke startkwalificatie behalen, en daarna duurzaam aan de slag in een betere baan.