Senternovem


19-03-2008 | Duurzaam binnenvaartschip fiscaal aantrekkelijk

Het ministerie van VROM stimuleert de bouw van milieuvriendelijke binnenvaartschepen. Per 1 januari 2008 is de aanschaf of ombouw van deze schepen fiscaal aantrekkelijk gemaakt met MIA\Vamil. Hiermee sluit VROM aan op ontwikkelingen in de binnenvaartsector. Daarnaast werkt het Ministerie van V en W met de binnenvaartsector aan de ontwikkeling van een Milieukeurmerk Binnenvaart. Dit Milieukeurmerk heeft als doel de milieuprestaties van de binnenvaart verder te verbeteren.

MIA\Vamil voordeel duurzaam binnenvaartschip
In 2007 kwamen alleen losse milieuvoorzieningen op een binnenvaartschip in aanmerking voor MIA\Vamil. Sinds 1 januari 2008 komen niet alleen investeringen in losse voorzieningen, maar ook investeringen in een volledig duurzaam binnenvaartschip in aanmerking. Ondernemers kunnen 30 procent van de investeringskosten afschrijven van de fiscale winst. Bovendien mag de investering in één keer worden afgeschreven. Dit levert een aanzienlijk belastingvoordeel op. Het duurzame binnenvaartschip moet voorzien zijn van een keuze uit een aantal voorzieningen waarmee emissies naar water en lucht tot een minimum worden beperkt.

Milieukeurmerk Binnenvaart
Het Milieukeurmerk Binnenvaart is nog in ontwikkeling. In de onderhandelingen over de eisen van het Milieukeurmerk worden zowel de wensen van de binnenvaartsector, zoals laagdrempeligheid, als de wensen van mogelijke incentivebieders meegenomen. Het verkrijgen van het Milieukeurmerk Binnenvaart biedt ondernemers voordelen in het verlagen van de variabele kosten.

De aanschaf van losse milieuvoorzieningen die in de toekomst van belang kunnen zijn om het Milieukeurmerk te verkrijgen (milieuvriendelijke antifouling, grijswatertank, watergesmeerde schroefaskoker- en hennegatkokerafdichting, walstroominstallatie), worden net als in voorgaande jaren gestimuleerd via MIA\Vamil. Raadpleegt u de website (www.senternovem.nl/mia) als u meer wilt weten over de mogelijkheden die MIA\Vamil biedt voor de binnenvaart.

Wat levert MIA en VAMIL u concreet op?
Een investering in een duurzaam binnenvaartschip van bijvoorbeeld één miljoen euro levert u een afrekpost op van EUR 300.000. Uitgaande van een marginaal belastingtarief van 26% is dat een nettovoordeel van EUR 78.000. Bovendien kunt u de investering dankzij de Vamil in één keer afschrijven. Gemiddeld levert u dat een rente- en liquiditeitsvoordeel op van 4%, ofwel EUR 40.000. Uw voordeel bedraagt in dit voorbeeld dus in totaal EUR 118.000.