Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Voorlopig geen bedrijventerrein in de Hoeksche Waard

20-03-2008

In het nationale landschap de Hoeksche Waard komt voorlopig geen bedrijventerrein. De economische groei van Rotterdam kan goed worden opgevangen op geplande bedrijventerrreinen in de regio.

Dat heeft de ministerraad op voorstel van de ministers Jacqueline Cramer (VROM) en Maria van der Hoeven (EZ) donderdag 20 maart besloten. Het kabinet zet daarmee de plannen voor een bedrijventerrein in de Hoeksche Waard in de ijskast.

De ministers geven de voorkeur aan de snelle ontwikkeling van bestaande plannen om nieuwe bedrijventerreinen in Ridderkerk en Dordrecht aan te leggen. Op deze manier blijft het open landschap van de Hoeksche Waard behouden, terwijl er toch voldoende ruimte is voor de groeiende bedrijvigheid van de Rotterdamse haven.

Concurrerend
In de Hoeksche Waard stond een havengerelateerd bedrijventerrein van 120 hectare gepland. Onderzoek toonde aan dat er voldoende ruimte was op andere locaties in de regio. Het gebied rondom de beoogde locatie is bovendien aangewezen als nationaal landschap. De terreinen in Ridderkerk en Dordrecht zijn in omvang, kwaliteit en marktvraag voldoende concurrerend met een locatie in de Hoeksche Waard.

Het rijk gaat de regio ondersteunen bij de ontwikkeling van de locaties, zowel voor de wensen van de markt, als voor de wensen van milieu en landschap. Voor de langere termijn kijkt de overheid in een groter gebied naar eventuele locaties voor bedrijvigheid. Niet alleen in de regio Rotterdam, maar in het hele gebied tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen.