20 mrt 2008
< br/> Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: 021

Dierwetenschappers van Wageningen Universiteit zijn op zoek naar honden en hun baasjes die mee willen doen aan een proef waarbij wordt gekeken of voer van invloed is op het gedrag van honden. Zij willen kijken of het klopt dat voeding en bepaalde bestanddelen van voeding mede invloed hebben op minder gewenst gedrag bij honden, zoals agressie of verlatingsangst.

Voor de proef, die in april wordt gestart, zijn de wetenschappers op zoek naar circa 150 enerzijds betrekkelijk nerveuze, hyperactieve en angstige honden en anderzijds juist stabiele en probleemloze honden. Hun eigenaren krijgen voor acht weken gratis voer mee.

De onderzoekers hebben voorkeur voor Retrievers. Een stamboom daarbij is niet nodig. De honden moeten ouder zijn dan zes maanden en het afgelopen half jaar geen gedragstherapie of medicatie hebben ondergaan. Overigens zijn ook honden van andere rassen welkom. De onderzoekers hebben verder veel belangstelling voor honden die slecht alleen thuis kunnen zijn. Dit uit zich vaak in vernielzucht, onzindelijkheid, blaffen en janken.

In het onderzoek worden twee soorten proefvoer vergeleken met 'normaal' voer. Het proefvoer bevat naast extra veel van het aminozuur tryptofaan ook vitaminen en vetzuren, of juist alleen extra tryptofaan. Onderzoek bij andere diersoorten heeft namelijk laten zien dat bijvoorbeeld angstigheid, nervositeit en agressiviteit kunnen afnemen door toevoeging van deze natuurlijke voedingsbestanddelen. Het andere voer is 'normaal voer', is van hoge kwaliteit en gewoon in de winkel verkrijgbaar.
De deelnemende baasjes en de onderzoekers zelf weten in eerste instantie niet aan wie het proefvoer of het normale voer is toegewezen. Zulk zogenaamd dubbelblind onderzoek is noodzakelijk om te voldoen aan de hoge wetenschappelijke eisen die aan het onderzoek wordt gesteld.

Enquête
De onderzoekers vragen de deelnemende hondeneigenaren voorafgaand aan het onderzoek een enquête in te vullen met vragen over het gedrag van hun hond. Deze enquête dient als zogeheten nulmeting. Vervolgens vragen zij de deelnemers hun hond gedurende acht weken thuis te voeren met één van drie voeders die gratis worden verstrekt. Na vier en na acht weken worden deelnemers gevraagd nogmaals een aantal vragen van de enquête te beantwoorden. Zo kan het gedrag van de hond vóór en na de voerbehandeling worden vergeleken. Een aantal hondeneigenaren wordt daarbij uitgenodigd voor deelname aan een korte gedragstest in Wageningen.

Aanmelding
Belangstellende hondenbezitters kunnen zich aanmelden door de enquête in te vullen op www.dierenwetenschap.com. Op deze website is tevens extra informatie over het onderzoek te vinden.