Gemeente Waddinxveen


Feestelijke slotbijeenkomst Afvalscheiden, goed bezig!

(Persbericht van Cyclus)

Op 19 maart 2008 namen de verantwoordelijke wethouders uit de regio Midden-Holland en Rijnstreek en de directeur van Cyclus afscheid van Bas de Bij, de mascotte van de voorlichtingscampagne `Afvalscheiden, goed bezig!'. Bovendien namen ze deel aan een levendig én scherp debat over afvalscheiding, onder leiding van Wouke van Scherrenburg. Zo sloten zij na drie jaar het project af waarbinnen allerlei maatregelen zijn genomen om het afvalscheidingspercentage in de regio te verbeteren.

Tijdens het Goed bezig-debat voelde Wouke van Scherrenburg de genodigden aan de tand. Zo vroeg zij Cyclus-directeur Mensing of hij tevreden is met de behaalde resultaten. Mensing: "Voor u staat een blij mens. We hebben misschien niet het streefpercentage van 56% behaald, maar we hebben wel met 16 gemeenten samen een regiobrede campagne gevoerd die door alle gemeenten afzonderlijk nooit van de grond gekomen zou zijn."

Afval scheiden gemakkelijker

Van Scherrenburg vroeg een aantal genodigden naar concrete verbetermaatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen. Wethouder Groen in 't Wout van de gemeente Alphen aan den Rijn vertelde over de invoering van minicontainers voor papier in een deel van zijn gemeente: "Het resultaat is verbluffend. De hoeveelheid ingezameld papier is ver boven verwachting!" In Schoonhoven zijn de duobakken vervangen door twee aparte minicontainers. Evelyn Dirkx van de gemeente vertelt: "De scheidingsresultaten zijn veel beter sinds we de duobakken hebben afgeschaft en er twee aparte voor in de plaats hebben gekregen." Communicatieadviseur Suzanne de Vries van de gemeente Gouda kijkt tevreden terug op de campagne met Bas de Bij. "Samen met Cyclus hebben we ons echt ingezet voor de campagne. Bijvoorbeeld met een speciale locatie voor de prijsuitreikingen met Bas de Bij en het plaatsen van artikelen op onze website en in de huis-aan-huis-bladen."

Toekomstplannen

Ook vroeg Van Scherrenburg de debaters wat er op het gebied van afvalscheiding nog staat te gebeuren ná het project. Wethouder Kasteleijn van de gemeente Gouda: "Wij willen meer ondergrondse containers gaan plaatsen, blijven communiceren en zelf het goede voorbeeld geven, met name aan jongeren. Voor mij heeft dit echt prioriteit." Wethouder Vink van de gemeente Jacobswoude: "Wij willen het afvalbrengstation dat wij samen met de gemeente Nieuwkoop en Cyclus hebben ingericht verder optimaliseren voor onze burgers." Wethouder Brouwer van de gemeente Nieuwkoop tot slot: "Wij hebben een relatief groot buitengebied waar papierinzameling lastig is. Wij willen hier een oplossing voor verzinnen. Uiteraard maken we daarbij graag gebruik van de kennis en expertise van Cyclus." Heeft Cyclus ook nog toekomstplannen, wilde Van Scherrenburg tot slot weten. Mensing: "We hebben afgelopen jaar een proef gedaan met het gescheiden inzamelen van plastic. Daarnaast zoeken we uit of na-scheiding minder belastend is voor het milieu. Na-scheiding betekent dat al het afval wordt opgehaald en later in een fabriek wordt gescheiden in verschillende fracties. Een andere belangrijke ontwikkeling is de invoering van ons nieuwe logistieke concept. Zo zamelen we efficiënter in en maken onze voertuigen minder kilometers. Wat natuurlijk milieuwinst oplevert."

Afscheid Bas de Bij

Na het debat namen alle genodigden afscheid van Bas de Bij, die achterop een inzamelvoertuig de feestelijke slotbijeenkomst verliet. Bas de Bij speelde de hoofdrol tijdens de regionale voorlichtingscampagne `Afvalscheiden, goed bezig!', die onderdeel uitmaakte van het project. Overigens is het project nog niet helemaal ten einde. In april en mei verschijnt de eindrapportage . Dan wordt duidelijk in hoeverre de inwoners de maatregelen gewaardeerd hebben en of een en ander heeft geleid tot een beter afvalscheidingspercentage.

Cyclus

Cyclus is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van integraal beheer van de openbare ruimte en afvalbeheer. De volgende gemeenten zijn aandeelhouders: Alphen aan den Rijn, Bergambacht, Bodegraven, Boskoop, Gouda, Jacobswoude, Moordrecht, Nederlek, Nieuwerkerk aan den IJssel, Nieuwkoop, Ouderkerk, Reeuwijk, Rijnwoude, Schoonhoven, Vlist, Waddinxveen, Zevenhuizen-Moerkapelle.

Openingstijden Publieksbalie
maandag t/m vrijdag: 08.30-12.30 uur
donderdagavond: 17.00-21.00 uur.

Gemeente Waddinxveen
Raadhuisplein 1, 2741 HR
Postbus 400, 2740 AK Waddinxveen
T. (0182) 624 624.
F. (0182) 624 680
E. gemeente@waddinxveen.nl