Gemeente Breda

Wethouder Willems neemt Keurmerk Kinderboerderij in ontvangst

Donderdag 20 maart 2008 nam wethouder Willems (Milieu) namens de Gemeente Breda het Keurmerk Kinderboerderijen voor Kinderboerderij Wolfslaar van het Milieu Educatief Centrum (MEC) in ontvangst.

Het keurmerk geeft aan dat de kinderboerderij voldoet aan de basisnormen op het gebied van hygiëne, arbo-eisen, dierenwelzijnaspecten en veiligheid voor bezoekers en medewerkers. Kinderboerderij Wolfslaar behoort tot de eerste 40 kinderboerderijen die het keurmerk Erkende Kinderboerderij Goed voor elkaar hebben ontvangen. In totaal zijn er 300 kinderboerderijen in Nederland. Wethouder Willems: De kinderboerderij is een belangrijk instrument om kennis over natuur en milieu over te dragen aan al haar bezoekers. Dit certificaat benadrukt de kwaliteit van dit instrument.

Wat houdt het Keurmerk Kinderboerderij in?

Om een 'Erkende Kinderboerderij' te zijn, moet een kinderboerderij voldoen aan een uitgebreid eisenpakket. Er wordt gekeken naar hygiëne, Arbo-eisen, dierenwelzijnaspecten, de veiligheid van de bezoekers en medewerkers en of de kinderboerderij voldoet aan de specifieke wet- en regelgeving voor de sector.

Voor bezoekers is het een garantie dat de kinderboerderij Wolfslaar volgens de wettelijke voorschriften werkt. De erkenning wordt verstrekt en getoetst door het Landelijk Coördinatiepunt Keurmerk Kinderboerderijen. Het doel van het keurmerk is de kwaliteit van kinderboerderijen te borgen. Het Landelijk Coördinatiepunt wordt ondersteund door de SKBN (Stichting Kinderboerderijen Nederland) en de VMK (Vakgroep Medewerkers Kinderboerderijen van Vakwerk Nederland)

Milieu Educatief Centrum Breda

Het MEC ontvangt jaarlijks grote aantallen bezoekers, waaronder leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. In 2007 hebben ongeveer 4.700 leerlingen van basisscholen uit Breda op het terrein natuur- en milieueducatieve lessen kregen. Deze lessen variëren van het vangen van waterdiertjes in de paddenpoel tot lessen over wat dieren eten en hoe ze zich gedragen. Volwassen bezoekers vinden op het terrein onder andere voorbeelden van milieuvriendelijke tuinafscheidingen en vlindervriendelijke tuintips. In het MEC zijn ook nestkasten te koop en kunnen bezoekers gratis folders met tuintips meekrijgen. Het keurmerk biedt alle bezoekers de zekerheid dat het er schoon, veilig en heel is.

Breda, 20 maart 2008