Provincie Utrecht

Meer mensen laten deelnemen aan cultuur

20-3-2008 -

Provincie Utrecht op zoek naar culturele initiatieven

De provincie Utrecht is op zoek naar culturele projecten die meer mensen laten deelnemen aan culturele activiteiten. Heeft uw organisatie of vereniging een goed idee om meer mensen te betrekken bij cultuur, dan zorgt de provincie voor een financiële bijdrage zodat u uw idee kunt realiseren. Voorwaarde is wel, dat de culturele activiteit in minimaal twee gemeenten in de provincie plaatsvindt.

Cultuur ziet de provincie breed: van podiumkunst tot literatuur en beeldende kunst, van media tot cultuureducatie, maar ook het culturele erfgoed zoals archeologie, monumenten en historische geografie. Daarbij gaat het over zowel amateurkunst als professionele kunsten.

Wie komt in aanmerking voor subsidie?
De subsidieregeling is bedoeld voor non-profit organisaties en instellingen die culturele projecten organiseren. De projecten moeten in minimaal twee gemeenten plaatsvinden, en als de grote gemeenten Utrecht of Amersfoort erbij betrokken zijn in minimaal drie. Samenwerken met een andere organisatie of instelling om het bereik te vergroten is een pré. De organisatie zelf hoeft geen culturele instelling te zijn en er kan zowel samengewerkt worden met een gelijksoortige als niet gelijksoortige organisatie. Gemeenten zélf komen niet in aanmerking voor subsidie. Het subsidiebedrag per project bedraagt maximaal EUR 20.000,- en moet uiterlijk een jaar na de datum van de subsidieverlening zijn afgerond. Projecten waarvoor al eerder een provinciale subsidie is verleend komen niet in aanmerking.

Om wat voor projecten gaat het?
Projecten die inwoners van de provincie, actief of passief, betrekken bij cultuur. Dus als kijker of bezoeker, of als producent of deelnemer. Het afgelopen jaar zijn er diverse vernieuwende culturele activiteiten gehonoreerd van uiteenlopende verenigingen en organisaties. Een greep hieruit:
`(h)Oorschelp Concerten' waarbij muziekgroepen uit het lokale amateur-circuit gratis optraden op een opblaasbaar podium in de vorm van een schelp;
`Een Lint vol Lust', met beeldende kunst op de historische buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande, die een week lang toegankelijk waren als expositieruimte en ontmoetingsplaats; `Klassieke muziek voor ouderen' dat concerten organiseerde in verzorgingstehuizen;
`Het verhalenkabinet', waarbij verhalen die ouderen en jongeren vertellen over hun leven en omgeving werden ontsloten en toegevoegd aan het `lokale collectief geheugen'
en tot slot de provinciale bandwedstrijd `De Grote Utrechtse Live Prijs (GULP)'.

Subsidie aanvragen via www.provincie-utrecht.nl/cultuurbereik Aanvragen kunnen worden ingediend bij de provincie tot 1 juni 2008. Het aanvraagformulier staat op de website van de provincie Utrecht: www.provincie-utrecht.nl/cultuurbereik. Kijk bij bijzondere projecten. De site www.cultuurbereik-utrecht.nl is ook nog tot het eind van het jaar beschikbaar en bereikbaar en bevat dezelfde informatie. Op de sites meer informatie over het actieprogramma cultuurbereik en de subsidievoorwaarden.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030 - 258 35 39