Gemeente Hoorn


Veel oneigenlijk in gebruik genomen openbaar groen

20 maart 2008 - De gemeente treedt gericht op tegen het oneigenlijk in gebruik nemen van openbaar groen door inwoners. De gemeente staat dit ongevraagd en ongeoorloofd innemen van grond absoluut niet toe. In de visie van de gemeente is openbaar groen van iedereen en voor iedereen en heeft het een belangrijke functie in de woonomgeving. Daarom verkoopt de gemeente op een enkele uitzondering na geen openbaar groen. Om tegen het oneigenlijk gebruik te kunnen optreden, inventariseert Hoorn alle in gebruik genomen openbaar groen in de stad. Tegen geconstateerde overtredingen treedt de gemeente op. In eerste instantie wordt de kans geboden om zelf het strookje binnen acht weken in originele staat te herstellen. Als dat niet wordt gedaan dan doet de gemeente dat op kosten van de overtreder.

De aanpak van het probleem gaat per wijk. Als een illegale situatie is geconstateerd krijgen bewoners een brief. Momenteel krijgen bewoners in de Grote Waal bericht. In deze wijk zijn ruim 600 oneigenlijke situaties geconstateerd op een totaal van ongeveer 3000 adressen. Het gaat om bijna 6000 m² gemeentegrond dat oneigenlijk in gebruik is genomen. Dat is dus gemiddeld 10 m² per overtreding. De overtredingen zijn bijvoorbeeld plaatsen van schuttingen en afvalbakken op gemeentegrond, eigen beplanting in openbaar groen, schuurtjes, tegelpaden of het betrekken gemeentegrond bij de eigen tuin. Na de Grote Waal worden bewoners van de binnenstad aangeschreven. Kort daarop volgen de andere wijken.

Alle overtredingen worden een voor een besproken waarbij ook bekeken wordt of grond voor uitgifte in aanmerking komt (verkoop of onderhoudsovereenkomsten). Als dit mogelijk is, krijgen de bewoners hiervan automatisch een aanbod van de gemeente.

Het komt voor dat bewoners ooit schriftelijk toestemming van de gemeente hebben gekregen om de grond te gebruiken. De gemeente vraagt de desbetreffende bewoner dit te laten weten en bekeken wordt of de situatie voortgezet kan worden.