Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Vrijwillige certificering handelaren en fokkers gezelschapsdieren

Nieuwsbericht | 20-03-2008

Op initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is een projectgroep ingesteld voor het ontwikkelen van een vrijwillig certificeringssysteem voor personen en organisaties die, al of niet beroepsmatig, met (meer dan alleen hun eigen) honden en katten te maken hebben, zoals fokkers, handelaren, pension- en asielhouders en trimmers en uitlaatdiensten.

Om in aanmerking te komen voor certificering moeten ondernemer en bedrijf of dienst voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. De projectgroep buigt zich over de vraag welke voorwaarden aan een certificering gesteld moeten worden. De samenstelling biedt een afspiegeling van de verschillende sectoren die te maken krijgen met de mogelijkheid om zich te laten certificeren. De eisen zullen vanzelfsprekend in overeenstemming zijn met de bestaande wetgeving over dieren.

Hoofddoel van certificering is verbetering van het dierenwelzijn. In grote lijnen gaat het om

* verantwoord fokken en verantwoorde en transparante handel;
* scholing en vakbekwaamheid;

* huisvesting en verzorging van de dieren;
* laagdrempelig en onafhankelijk klachtensysteem.

Op verzoek van de Tweede Kamer zal ook gewerkt worden aan certificeringseisen voor dierenspeciaal- zaken en import- en groothandel van overige diersoorten. Dit zal gebeuren in een parallel traject. De projectgroep streeft er naar in december 2008 klaar te zijn met haar opdracht.

Certificering is niet verplicht. Wel bereidt het ministerie van LNV een Algemene Maatregel van Bestuur voor, waarin het toekomstige certificaat een wettelijke grondslag krijgt en dat de controle en handhaving regelt van instellingen die niet deelnemen aan vrijwillige certificering. De projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de groeperingen die te maken krijgen met certificering, dan wel controles voor hen die zich in de toekomst niet zouden laten certificeren. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van de certificeringseisen en daarmee dus voor het niveau van de normen. Het NEN (Nederlands Normalisatie-instituut) begeleidt het project en de voorzitter is geleverd door de Animal Sciences GroWageningen UR.

Vertegenwoordigd in de projectgroep zijn:

* de Dierenbescherming,

* Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde,
* Raad van Beheer op Kynologisch Gebied,

* Platform Verantwoord Huisdierenbezit,

* DIBEVO (brancheorganisatie voor ondernemers in de huisdierensector),

* Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders,
* Felikat (Nederlandse Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Katten),

* FNK (Federatie Nederlandse Kattenverenigingen),
* het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
* een veterinair deskundige op het gebied van gezelschapsdieren
* een fokkerijdeskundige.