Ministerie van Defensie

20-03-2008 16:25

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Minister Ehsan Zia bezoekt Tarin Kowt en Deh Rawod - Foto: Defensie

10 tot en met 16 maart

Minister Ehsan Zia van het ministerie van Rural Rehabilitation and Development heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan Tarin Kowt en Deh Rawod. Doel van het bezoek van de Afghaanse overheid was om haar betrokkenheid bij de stabilisatie en ontwikkeling in de provincie zichtbaarder te maken. Dit is belangrijk om de bevolking in Uruzgan meer vertrouwen in haar nationale regering te laten krijgen.

De minister werd begeleid door gouverneur Hamdam, de commandant vam het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) en de politieke adviseur van Task Force Uruzgan (TFU). Minister Zia heeft tijdens zijn bezoek fondsen toegezegd van de nationale regering voor onder meer een aantal irrigatieprojecten en de aanleg van een asfaltweg in Deh Rawod.

Brigade-generaal In Het Veld (r) draagt het commando over aan commodore De Zeeuw. - Foto: Marcel Pullen, Defensie

Commodore Mels de Zeeuw heeft maandag 10 maart op Kandahar Air Field het Contingentscommando Afghanistan (ContCo) van brigade-generaal Rogier in het Veld overgenomen. De overdracht vond plaats in het bijzijn van vertegenwoordigers van de verschillende Nederlandse detachementen.

De Slowaakse minister van Defensie en de Nederlandse ambassadeur in Bratislava hebben vrijdag 14 maart een overeenkomst ondertekend voor militaire samenwerking in Uruzgan. Slowakije stuurt 42 militairen naar de Zuid-Afghaanse provincie. Zij gaan onder meer een bijdrage leveren aan de bewaking van Kamp Holland in Tarin Kowt en helpen bij het trainen en begeleiden van het Afghaanse leger. Ook krijgt de staf van het PRT versterking uit het Oost-Europese land. De Slowaakse militairen reizen deze zomer af naar Uruzgan. De twee Slowaakse stafofficieren voor het PRT vertrekken al op korte termijn.

Gevechtscontacten
Bij de in aanbouw zijnde forward operating base Worsley is een Australisch voertuig op een geïmproviseerd explosief (IED) gereden. Ter plaatse is nog een tweede IED gevonden en ontmanteld. De schade was minimaal en er zijn geen gewonden gevallen. In Chora is de white compound tweemaal op dezelfde dag beschoten. Later die week werd een patrouille in de omgeving van Chora beschoten. De TFU heeft teruggevuurd waarna het rustig werd. Afgelopen zondag zijn drie raketten afgevuurd op Kandahar Airfield. In alle gevallen zijn er geen gewonden gevallen en is er geen schade aangericht.