Groen!

Brussel, 20 maart 2008

Groen! steunt Schouppes uitspraak om nachtvluchten af te schaffen

Kersvers staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) krijgt alvast de volle steun van Groen! bij het afschaffen van de nachtvluchten rond Zaventem. In mei 2007, net voor de federale verkiezingen, stelde Schouppe dat de nachtvluchten structureel moesten worden afgebouwd om ze nog voor het einde van de legislatuur, m.a.w. tegen half 2011, tot nul te herleiden.

'Het staat in de sterren geschreven dat de nachtvluchten op termijn helemaal zullen verdwijnen', was zijn visionaire verklaring in De Morgen van 16 mei 2007. Schouppe pleitte er als partijsecretaris van CD&V tegelijk voor dat de staat opnieuw een meerderheid zou verwerven in Brussels Airport Company (BAC), de beheerder van de luchthaven. Pas dan zou de overheid echt in het vliegverkeer kunnen ingrijpen.

Benieuwd of de nieuwe staatssecretaris van Mobiliteit Schouppe zijn woorden zal omzetten in daden. Net voor de verkiezingen maakte hij een correcte analyse en stelde hij de enige maatregel voor die effectief de nachtrust van iedereen kan vergroten: het afschaffen van de nachtvluchten.

Groen! heeft steeds geijverd voor het afschaffen van de nachtvluchten en het beperken van het vliegverkeer overdag. Groen! zal dus minister Schouppe en zijn partij zeker aan zijn visionaire analyse herinneren. We hopen dat dit CD&V-voorstel meer was dan verkiezingspraat. Maar we betwijfelen het, want enkele weken later, op 3 juni 2007, stuurde hij zijn visie bij voor 600 buurtbewoners in Sint-Pieters-Woluwe. Zo rap kan het gaan bij de de CD&V. Hij kan dus evengoed terugkeren naar zijn oorspronkelijke analyse.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger

Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid

Freya Piryns, senator