Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

CWI: proef mondeling horen bij ontslagvergunningen

Datum: 20 maart 2008

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Donner heeft een proef aangekondigd tot het vaker mondeling horen van partijen door de CWI in ontslagprocedures. Tot dusverre hoort de CWI alleen in die gevallen waar partijen daarom zelf verzoeken (enkele tientallen keren per jaar). De proef is bedoeld om te kunnen beoordelen of het mondeling horen van partijen een bijdrage kan leveren aan het versnellen van de procedure.
De proef zal worden uitgevoerd in twee locaties van de CWI, te weten Arnhem en Eindhoven (districten Oost en Zuidoost).

Tijdens de proef kan de CWI, wanneer dit noodzakelijk wordt geacht, na het indienen van het verzoek en het voeren van verweer door de werknemer daartegen, de werkgever en de werknemer verzoeken om (in de zogenoemde `tweede ronde') mondeling te worden gehoord. Dit is in ieder geval mogelijk indien het een ontslagaanvraag gerelateerd aan de persoon van de werknemer betreft. Bij ontslagaanvragen wegens bedrijfseconomische redenen is een verzoek tot mondeling horen alleen aan de orde als er onduidelijkheden zijn of er vragen zijn die de persoon van de werknemer betreffen.

De proef zal gaan gelden voor ontslagaanvragen die zijn ingediend in de periode op of na 3 maart 2008 en vóór 5 juli 2008. De regeling wordt geëvalueerd. Aan de hand daarvan zal worden bepaald of in de genoemde gevallen structureel tot het mondeling horen van partijen zal worden overgegaan en dan op landelijk niveau.