Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

ERC Advanced Grant

20 maart 2008

De European Research Council (ERC) heeft de eerste oproep voor de 'Advanced Investigator Grant' voor het gebied Physical Sciences and Engineering gesloten. Deze subsidie is bedoeld voor reeds gevestigde onderzoekers en biedt hen de mogelijkheid hun excellente onderzoek voort te zetten. 997 Onderzoekers hebben een voorstel ingediend.

Naast Physical Sciences and Engineering zijn er nog twee gebieden waarvoor een Advanced Grant kan worden aangevraagd: Social Sciences and Humanities en Life Sciences. De deadlines hiervoor zijn respectievelijk op 18 maart en op 22 april. De evaluatie van de voorstellen beginnen in mei.

Het is opvallend dat het aantal ingediende voorstellen voor de Advanced Grant slechts een fractie is van het aantal voorstellen, ruim 9.000, dat de European Research Council tijdens de eerste ronde van de 'Starting Grant' call ontving. Het totaal aantal voorstellen wordt natuurlijk nog hoger wanneer de oproep voor de andere twee gebieden gesloten wordt.

Nieuwe Guide for Applicants
Begin maart zijn de vernieuwde Guide for Applicant en ERC peer review panel structure- fundamental principles gepubliceerd. De Guide for Applicants bevat een belangrijke wijziging met betrekking tot de regels voor herindiening. Zo mag een Principal Investigator of een Co-Investigator niet meer dan één aanvraag indienen voor de Advanced Grant voor 2008 en 2009. Indien een onderzoeker een aanvraag heeft ingediend voor 2008, dan kan hij/zij dus geen aanvraag indienen in 2009. Een onderzoeker die in 2008 of 2009 een Advanced Grant aanvraagt, mag in diezelfde periode geen voorstel hebben ingediend voor een Starting Grant.

ERC Ideas
ERC Ideas is een prestigieus programma dat financiele ondersteuning biedt aan grensverleggend onderzoek. De beste Europese wetenschappers beconcurreren elkaar. Het doel van ERC Ideas is het stimuleren van grensverleggend onderzoek dat door excellente onderzoekers zelf is geïnitieerd. De ERC Advanced Grant is een van de twee subsidievormen van het programma ERC Ideas. De andere subsidie is de Starting Investigator Grant.

..............................

Meer informatie bij:

* - Eva de Bruijne (NWO, Beleidsontwikkeling en -ondersteuning)
- t.: +31(0)70 344 0720, bruijne@nwo.nl
- voor wijzigingen in de Guide for Applicants
- zie ook: www.nwo.nl/ERC

* Klik hier voor de winnaars van de ERC Starting Grant.