Gemeente Enschede

Enschedese scholen bijeen over binnenklimaat

Frisse lucht, CO2 en kostenbesparing

De gemeente Enschede organiseerde donderdagmiddag in Service Centrum West een informatieve bijeenkomst rond het thema "binnenklimaat en energiebesparing op scholen". Wethouder Jelmer van der Zee van Milieu besprak met vertegenwoordigers van schoolbesturen en -directies de wensen en mogelijkheden. De gezamenlijke conclusie: er gebeurt al veel en de komende maanden en jaren kan en moet er nog veel meer gebeuren.

Frisse lucht
Het binnenklimaat van scholen is steeds vaker onderwerp van gesprek voor schoolbesturen, schooldirecties en de overheid. Frisse lucht voor de leerlingen, comfort en kostenbesparing zijn daarbij net zo belangrijk als duurzaamheid en minder CO2. Verschillende scholen en andere organisaties zijn al bezig, bijvoorbeeld met onderzoek, onderhoudsprogramma's, gebouwisolatie en afregeling van CV-installaties.

Startbijeenkomst
Om dit op elkaar af te stemmen organiseerde de gemeente Enschede de startbijeenkomst. Dat past bij de rol die de gemeente voor zichzelf ziet als aanjager en ondersteuner van duurzame initiatieven uit de Enschedese samenleving.
Op de bijeenkomst kwamen een twintigtal vertegenwoordigers van scholen, adviseurs en gemeente af. Inleidingen werden gehouden door onder andere wethouder Van der Zee, Rob van der Vegt van de Stichting KOE (Katholiek Onderwijs Enschede) en Jaap de Wolf van de GGD Twente. In de bijeenkomst werd nog eens duidelijk dat de binnenluchtkwaliteit in klaslokalen vaak ernstig te wensen overlaat, en dat de komende jaren een behoorlijk pakket aan maatregelen nodig is om de kwaliteit te verbeteren. De investeringen die daarvoor nodig zijn kunnen voor een deel betaald worden uit de opbrengst van energiebesparing. Dat vraagt wel om een goede voorbereiding, vooronderzoek en een samenhangende aanpak. De aanwezigen hebben hun kennis van zaken vanuit verschillende invalshoeken met elkaar gedeeld. Afgesproken is om in oktober weer bij elkaar te komen om de voortgang te bespreken en opnieuw ervaringen uit te wisselen.

20 maart 2008