Wereld Natuur Fonds Nederland

Verantwoorde katoen en aardbeien dankzij afspraken met WNF

Waterarme producten goed voor de natuur

Virtueel water - het onzichtbare water dat nodig is voor allerlei dagelijkse producten - begint langzaam een begrip te worden. Voor consumenten is het een eye-opener dat voor de productie van één kop koffie 40 liter water nodig is, en voor één katoenen T-shirt (met korte mouwen!) 2700 liter. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente, waarmee het Wereld Natuur Fonds (WNF) op dit terrein samenwerkt. Zorgwekkende cijfers, maar gelukkig krijgt de bewuste consument langzaam maar zeker meer keus dankzij de overeenkomsten die het Wereld Natuur Fonds (WNF) afsluit met producenten en afnemers. Twee actuele voorbeelden:


* aardbeien uit Spanje, verkrijgbaar bij Albert Heijn
* katoen uit India en Pakistan die verkocht wordt door IKEA

Katoen uit Pakistan

Katoen is een dorstig gewas; het verbruikt veel water. Bovendien groeit katoen vaak in droge gebieden, waar de watervoorraad voor mens en natuur toch al onder druk staat. Toch is het mogelijk katoen op een verantwoorde wijze te telen, met veel minder water. Het WNF werkt samen met IKEA in Pakistan en India in het 'Better Cotton Initiative'. Dat werkt met aanmerkelijk minder pesticiden en water door uitgekiende irrigatie. Sinds 2006 zijn bijvoorbeeld in Pakistan al 2000 boeren getraind in de verbouw-methodes van het 'Better Cotton Initiative'. Dat levert een waterbesparing op van 23 procent en een vermindering van pesticiden met 60 procent.

Aardbeien uit Coto Donana

De aardbeienteelt in het natuurgebied Coto Donana in Zuid-Spanje laat zijn voetsporen achter op de waterrijke natuur en de leefgebieden van de dieren. Het gebied - onder andere het leefgebied van de bedreigde lynx - heeft te lijden onder verdroging. Door samenwerking tussen het WNF, de Spaanse aardbeientelers en Albert Heijn, ontstaat er een meer verantwoorde aardbeienteelt die een waterbesparing tot 15% betekent. Ook heeft de samenwerking tot doel de aardbeienteelt in kwetsbare en voor dieren belangrijke zones te beëindigen. Op dit moment liggen deze 'voorbeeldige' aardbeien in de supermarkten van Albert Heijn. De Spaanse overheid heeft inmiddels toegezegd de illegale aardbeienteelt hard aan te pakken.

Het WNF wil de samenwerking met producenten en afnemers van dorstige gewassen sterk utibreiden. De watervoorraad in droge gebieden moet zo verantwoord mogelijk benut worden in het belang van mens en natuur. Uit de nieuwste cijfers van de Universiteit Twente blijkt dat 16 procent van de waterproblemen in de wereld is gerelateerd aan productie voor de export van katoen, rijst, suiker en andere gewassen. (Bron: Globalization of Water; Sharing the Planet's Freshwater Resources. Auteurs; Arjen Hoekstra (Universitet Twente) and Ashok Chapagain (WNF). Consumenten moet meer keuze krijgen voor producten waarvan duidelijk is dat ze met minder water zijn geproduceerd. De praktijk maakt duidelijk dat dat mogelijk is.



Wereld Natuur Fonds Nederland