PvdA Rotterdam


Verkeersveiligheid flink verbeterd

Do 20 Mrt 2008 - Redactie

Vandaag sprak de raadscommissie ESMV over de verkeersveiligheid in Rotterdam. De aanpak van de blackspots kwam hierbij ook aan de orde. De PvdA is tevreden over deze aanpak van gevaarlijke wegen.

Blackspots zijn gevaarlijke kruispunten waar veel ongelukken met slachtoffers gebeuren. Deze kruisingen worden één voor één aangepakt om de verkeersveiligheid te vergroten en daarmee de kans op ongelukken en slachtoffers te verminderen. Bij de aanpak wordt gebruik gemaakt van verkeerslichten, waarschuwingslichten en bellen voor trams, betere verlichting, hekken, aanleg van verbeterde fietspaden enz.

In 2006 werden 83 blackspots benoemd op basis van het aantal ongevallen met slachtoffers. Hiervan hebben reeds 40 kruisingen een opknapbeurt gehad. Goede voorbeelden hiervan zijn de Putselaan en drie kruisingen op de Hillelaan. De komende jaren worden, op aandringen van de PvdA, de blackspots versneld aangepakt. Bij behandeling van de begroting voor dit jaar hebben we aangedrongen op een versnelde aanpak. Dit heeft de wethouder goed opgepakt, aldus PvdA-raadslid Birsel Gülmüs.

Door de versnelde aanpak zullen de nog bestaande blackspots de komende twee jaar worden aangepakt. In 2008 kunnen zeker 10 kruisingen rekenen op een verbouwing. Tot deze 10 behoren bijvoorbeeld de kruisingen van Nieuwe Binnenweg/Claes de Vrieselaan en
Beukelsdijk/Diergaardetunnel/Heemraadsingel. Daarnaast worden nog 21 projecten voorbereid. Die zullen eind 2008 of in 2009 worden uitgevoerd. Dan zijn we een eind op de goede weg, vindt Gülmüs. Zij verwacht dat alle onveilige kruisingen in 2010 zullen zijn aangepakt. Natuurlijk komen elk jaar weer nieuwe blackspots bij op de lijst. Tot nu toe maar liefst 16, maar die worden direct in de aanpak meegenomen.