Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders en Heemskerk openen nieuw Unilever-hoofdkantoor in Vietnam

20 mrt 2008 | Minister Koenders en staatssecretaris Heemskerk hebben donderdag op de laatste dag van hun economische missie naar Vietnam de opening verricht van het nieuwe Vietnamese hoofdkantoor van Unilever.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) prees Unilever dat ze oog hebben voor de producten en koopkracht van de allerarmsten. Ook heeft Unilever respect voor een veilige werkomgeving en fatsoenlijke lonen. Heemskerk (Buitenlandse Handel) benadrukte dat het bedrijf zich met het nieuwe kantoor een betrokken en betrouwbare investeerder toont.

Unilever ontving officieel een blijk van waardering van de Vietnamese regering voor de bijdrage die het aan het land levert. Eerder op de dag kregen Koenders en Heemskerk tijdens een bezoek aan een toeleverancier van de Nederlandse multinational een toelichting op de manier waarop het bedrijf omgaat met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Sinds de komst van Unilever in Vietnam in 1995 is het bedrijf jaarlijks met ruim veertig procent gegroeid en is het marktleider op vele gebieden. De omzet van Unilever in Vietnam bedraagt één procent van het BBP van het land. Het bedrijf zorgt direct en indirect voor 8000 banen.

Koenders en Heemskerk waren later op de dag nog aanwezig bij een rondetafelconferentie met bedrijven uit de financiële sector. De bewindspersonen spraken over de bestaande uitdagingen voor tot financiële producten en diensten, waaronder kredieten voor het Vietnamese midden- en kleinbedrijf. Koenders wees op het belang van het openstellen van van de bankensector voor buitenlandse banken als voorwaarde voor verdere groei en ontwikkeling van Vietnam.

Aan het eind van de bijeenkomst ondertekende minister Koenders namens de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) een overeenkomst met de Vietnamese Sacombank Leasing. Sacombank heeft hierdoor de aankomende vijf jaar een krediet van acht miljoen dollar ter beschikking. Met dit geld kunnen zij startende bedrijven in Vietnam voorzien van kapitaal om hun productiveit en effectiviteit te vergroten.

Meer informatie


* Lees meer over het bezoek van minister Koenders aan Vietnam


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Lees de weblog van minister Koenders